´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 158

Antihipertensor - enciclopedia universala

Antihipertensor:  Medicament utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale. Alegerea intre diferite antihipertensoare, comportand eventual o asociere a mai multora dintre ele, este hotarata in functie de varsta, de patologiile asociate, de toleranta fata de produs. Antihipertensoarele diminueaza valorile presiunii arteriale sistolice (maxima) si diastolice (minima) cu scopul de a preveni complicatiile hipertensiunii. Tratamentul este, in general, de lunga durata. O supraveghere la intervale regulate se impune pentru a verifica eficienta tratamentului, absenta unei caderi excesive a tensiunii, absenta aparitiei efectelor nedorite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antihistaminic - enciclopedia universala

Antihistaminic:  Medicament care se opune actiunii unei substante naturale a organismului, histamina (care declanseaza efectele alergiei si creste secretia gastrica). Antihistaminieele actioneaza prin blocarea receptorilor de histamina, situati pe diferite tipuri de celule.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antiimperialism - enciclopedia universala

Antiimperialism:  Miscare sociala impotriva politicii imperialiste de forta si dictat, a tuturor formelor de exploatare si dominatie a popoarelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antiinflamator - enciclopedia universala

Antiinflamator:  Medicament utilizat in tratamentul local sau general al inflamatiei. Antiinflamatoarele se repartizeaza in doua clase: steroidiene si nesteroidiene. Acestea sunt medicamente simptomatice, care nu actioneaza asupra cauzei inflamatiei. Ele sunt indicate atunci cand inflamatia, proces normal de aparare fata de agresiuni, devine suparatoare, in special din cauza durerii pe care o provoaca. Ele sunt asociate, in caz de nevoie, cu alte ingrijiri antiinflamatorii, de exemplu simpla imobilizare a regiunii inflamate. Antiinflamatoarele se administreaza pe calc orala, injectabila sau locala. Steroidienele si nesteroidienele au unele efecte nedorite comune: agresivitatea fata de mucoasa stomacului (mai ales cele nesteroidiene), riscul de gastrita, chiar de ulcer, diminuarea rezistentei la infectii (mai ales in cazul steroidienelor). Antiinflamatoare steroidiene mai sunt denumite si cortico-steroizi, aceste produse (prednison, prednisolon, beta-metason) sunt derivati ai corticosteroizilor naturali, hormoni secretati de catre glandele suprarenale. Corticosteroizii sunt foarte puternici si permit stapanirea inflamatiei atunci cand ca devine severa sau cand se declanseaza fara motiv evident, ca in cazul bolilor zise inflamatorii (poliartrita reumatoida, alergii severe etc.). Denaturarea pielii, fragilitatea osoasa, aparitia unei stari diabetice fac parte din numeroasele lor efecte nedorite. Corticosteroizii au imbunatatit prognoza de viata si functionala in numeroase boli chiar daca nu li se cunoaste cauza. Antiinflamatoare nesteroidiene, denumite si AINS (fenilbutazona, indometacin etc.), apartin diverselor categorii, dar sunt toate capabile sa blocheze formarea unor substante ca prostaglandinele, mediatorii chimici necesari dezvoltarii inflamatiei. Ele sunt eficace indeosebi in fazele acute ale inflamatiei si sunt utilizate in reumatologie (artrita, puseu inflamatoriu al unei artroze, tendinita), in traumatologie, in urologie (colici nefretice), in ginecologie (ciclu menstrual dureros). Antiinflamatoarele nesteroidiene nu trebuie sa fie asociate intre ele, nici cu anticoagulante (risc de sangerari), nici cu sterilet (risc de ineficacitate contraceptiva). in general, ele sunt contraindicate in caz de antecedente alergice la unul dintre cele doua, ori la aspirina. Exista, de asemenea, antiinflamatoare cu actiune lenta (saruri de aur, metotrexat), al caror efect nu este constatat decat dupa cateva saptamani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 155 156 157

158

159 160 161 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct