Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 171

Aortita - enciclopedia universala

Aortita:  Aortitis se refera la o afectiune in care aorta sau artera principala a inimii devine inflamate. Aceasta inflamatie este o afectiune grava, care necesita o atentie medicala, deoarece aceasta poate duce la numeroase complicatii de sanatate, altele. Exista mai multe cauze pentru aortita, dar multe metode de tratament sunt disponibile pentru cei care sufera de aceasta afectiune. Inflamatia aortei apare, de obicei ca urmare a unei infectii virale sau bacteriene. Trauma la inima sau artera, de asemenea, poate provoca aortita. Aortita poate duce la dilatarea aortei a, ceea ce duce la o insuficienta fluxul de sange care declanseaza tensiunea arteriala scazuta si o rata de puls redusa. In timp, acest lucru duce la inima sa lucreze mai greu si poate duce la stop cardiac. Bolile cardiovasculare pot provoca, de asemenea, inflamarea aortei, precum si vasculita neinfectioasa, o complicatie grava a inflamatie a aortei. Exista trei etape principale aortita - aortitis inflamatorii. Faza 1 se caracterizeaza printr-o febra de grad mic, pierderea in greutate si sentimente de oboseala. Ca conditie progreseaza la Faza 2, pacientul poate incepe sa experimenteze dureri in piept si sensibilitate peste inima. De timp conditia progreseaza la faza 3, acesta este, de asemenea, cunoscut sub numele de stadiul fibrozei, c

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aortografie - enciclopedia universala

Aortografie:  Examen radiologie care permite vizualizarea aortei si a ramurilor sale. Aortografia permite o explorare a diferitelor patologii ale aortei: anevrism al aortei, disectie aortica, sindromul lui Leriche (tromboza aortei terminale si bifurcarea ca in arterele iliace primitive), coarctatia aortei, explorare facuta inainte de interventia chirurgicala. Cand aortografia este realizata prin punctie arteriala necesita o spitalizare de 24 pana la 48 ore. Ea se practica sub anestezie locala (pentru un copil, sub anestezie generala usoara) si sub control electrocardiografie. Examenul dureaza intre o jumatate de ora si trei sferturi de ora.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

AP - enciclopedia universala

AP:  (Attached Processor) - procesor atasat (cuplat).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apa - enciclopedia universala

Apa:  Lichid incolor, inodor si fara gust care intra in compozitia majoritatii organismelor vii. Molecula de apa (H, 0) se compune din doi atomi de hidrogen legati la un atom de oxigen. Apa fierbe la temperatura de +1(X)°C, se solidifica la 0°C Ea se numeste potabila atunci cand raspunde unor norme fixate prin texte legiferate: ea trebuie sa fie placuta la baut atat in ce priveste gustul, cat si culoarea si mirosul ei, si, ca regula absoluta, nesusceptibila sa aduca vreo atingere sanatatii. Apa potabila trebuie sa nu contina nici microorganisme patogene, nici substante toxice (cupru, plumb, fluoruri, cianuri, arsenic, compusi fenolici etc.). Concentratia sa in anumite substante chimice (saruri minerale, amoniac, nitriti, nitrati, cloruri, materii organice) trebuie sa fie limitata. Apa este principalul solvent organic. Corpul omenesc este constituit, in medie, din 60% apa. Apa permite transportul diferitelor substante pe care le cuprinde in solutie si reactiile chimice dintre ele. Organismul uman pierde, in medie, 2, 5 litri de apa pe zi, in principal prin urina, aceste pierderi fiind reglate de catre rinichi (sub efectul hormonului antidiuretic), prin tubul digestiv, prin plamani (respiratia) si prin piele (transpiratia). Pierderile organice in apa trebuie sa fie compensate printr-un aport corespunzator: apa de baut, apa continuta in alimente si apa metabolica, provenind din combustia nutrimentelor. Metabolismul apei este reglat de catre organism. Setea este primul semnal care indica subiectului un deficit in apa. In unele situatii patologice, continutul in apa al organismului poate varia. In timpul unei deshidratari, ea este insuficienta in organism. Si invers, in timpul unei secretii prea mari de hormon antidiuretic, organismul are tendinta sa retina prea multa apa, ceea ce poate provoca formarea de edeme, in particular a unui edem cerebral, susceptibil sa antreneze tulburari de constienta, chiar o coma.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 168 169 170

171

172 173 174 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct