´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 196

Archirie si Anadan - enciclopedia universala

Archirie si Anadan:  Carte populara. Ilustreaza tema intelepciunii si credintei unui vasal. Imbina trasaturile unei scrieri de intelepciune cu cele ale unui roman de curte. Originea lui asiro- babiloniana s-a stabilit prin descoperirea, in 1906-1907, pe locul cetatii Elephantina, pe Nil, a textului incomplet, in arameica (vechi idiom semit, folosit de fenicieni, al carui alfabet a stat la baza tuturor alfabetelor moderne) , limba folosita oficial si de persi (cuceritorii Mesopotamiei, formata din Asiria la nord si Sumer la sud) , ajunsi apoi si in nordul Africii. In limba romana romanul a intrat prin filiera slavona si s-a modificat sub influenta folclorului local. Mihail Sadoveanu a prelucrat un fragment cu titlul Sfaturile preainteleptului Arghir catre nepotul sau Anadan, 1908.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Archivu pentru filologie si istorie - enciclopedia universala

Archivu pentru filologie si istorie:  (1867-1870, 1872, Blaj) revista de istorie, filologie si literatura scoasa de Timotei Cipariu. Este o continuare a programului Organului luminarei (1847-1848) , scos tot de Cipariu. Elementul esential al programului il constituie edificarea unei limbi romine unitare (ortografie, gramatica, lexic) . Revista nu a publicat literatura, dar a publicat punctede vedere despre literatura romana, inscriindu- se in polemica fata de Vasile Alecsandri si TituMaiorescu. Pozitia etimologista a lui Cipariu era opusa celei fonetice a lui Maiorescu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ARCNET - enciclopedia universala

ARCNET:  (Attached Resource Computer NETwork) - una din cele mai vechi retele de calculatoare fiind dezvoltata in anii 70 de societatea americana Datapoint. Ea are la baza prima tehnologie comerciala de retea locala de mare viteza, utilizand tehnologia "token-passing" care ofera o topologie flexibila de conectare a calculatoarelor. Pana in prezent dispune de aproximativ un milion de noduri instalate, fiind, dupa ETHERNET, a doua in ierarhia popularitatii. A fost folosita pentru interconectarea minicalculatoarelor. Este o retea arborescenta (jumatate magistrala, jumatate stea).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Areal - enciclopedia universala

Areal:  teritoriu in limitele caruia sunt raspandite anumite fenomene si procese economice, politice, naturale etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 193 194 195

196

197 198 199 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct