Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 4

Aaron (Aron) Florian - enciclopedia universala

Aaron (Aron) Florian:  (n. 21 februarie 1805, Rod, jud. Sibiu - d. 12 iulie 1887, Bucuresti) istoric si publicist. A invatat la Sibiu si Blaj, apoi la Universitatea din Pesta. Chemat in Muntenia de Dinicu Golescu, a fost profesor la Golesti, apoi la Scoala Centrala din Craiova, la Colegiul Sf. Sava din Bucuresti, la Universitatea Bucuresti. A fost redactor la revista "Muzeu national scoasa de Ion Heliade Radulescu. A colaborat la "Foaie pentru minte, inima si literatura". Membru al Societatii Filarmonice, participant la revolutia de la 1848. Lucrari: Vocabular frantezo-romanesc (1840-1841) , Idee repede de istoria Printipatului Tarii Romanesti 1835-1838, Manual de istoria Principatului Romaniei, 1839. Figura centrala a scrierilor sale este Mihai Viteazul, simbol al luptei romanilor pentru unitate nationala. A propagat ideile Scolii Ardelene in Tara Romaneasca. A intemeiat, impreuna cu Petrache Poenaru si Georg Hill, primul cotidian din tara: "Romania", 1837. Membru al Societatii Academice Romane din 1870. Conceptia sa romantica si progresista asupra istoriei ca factor formator al constiintei nationale il plaseaza printre sursele literaturii romantice romanesti, mai ales cu tematica istorica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aaron, Petru Pavel - enciclopedia universala

Aaron, Petru Pavel:  (n. 1709, Bistra, jud. Maramures - d. 1764, Blaj) cleric si carturar, originar dintr-o familie domnitoare din Moldova. A invatat mai intai acasa, cu un profesor francez, apoi la Colegiul De Propaganda Fide din Roma, Filosofia si Teologia. S-a intors in tara in 1743 si s-a calugarit sub numele Pavel. Episcop unit (greco-catolic) al Transilvaniei (1752-1764) . A organizat scolile romanesti din Blaj (scoala de obste, scoala secundara, seminarul de preoti) , acesta devenind astfel un important centru cultural al Transilvaniei. A infiintat tipografii unde a tiparit in romana si latina carti de cult: Floarea adevarului, 1750, aparuta si in latina, la Viena, cu titlul Flosculus veritatis, Bucoavna, 1759, Adevarata mangaiere in vremi de lipsa (1761) . A folosit izvoare grecesti, latinesti si romanesti. Considerat astazi unul dintre fondatorii latinismului ardelean, ceea ce i-a adus replici din partea ortodoxiei, dar, in acelasi timp, unul dintre cei care aconstientizat neamului rominesc radacinile latine, apartenenta sa la bazinul romanitatii. Linia RomaViena - Blaj devenea, in epoca, o linie Maginot de aparare anti-otomana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aaron, Theodor - enciclopedia universala

Aaron, Theodor:  (6 februarie 1803, Tichindeal, jud. Sibiu - d. 6 aprilie 1859, Lugoj) - cleric, pedagog si carturar roman. A invatat la Sibiu, Blaj, Cluj, Budapesta Filosofia si Teologia. Director al Gimnaziului romanesc din Beius, rector al Seminarului roman leopoldin din Oradea, cenzor al cartilor romanesti pe langa tipografia Universitatii din Buda (1842) . Publica la Gazeta de Transilvania", Foaie pentru minte, inima si literatura". I s-a tiparit la Buda in 1828 Scurtaapendice la Istoria lui Petru Maior carea, prin adevarate marturisiri a mai multor scriitori vechi, inceputul romanilor din romani adevarati mai mare lumina il pune. Citeaza surse grecesti, latine, bizantine: Plutarh, Seneca, Titus Livius, Eunapius, Eutropius, Procopius. Prefata este una iluminista (luminarea natiei", iscusirea ei) . In domeniul limbii romane este pentru etimologism si latinizare, in linia lui Petru Maior si a Scolii Ardelene. A insistat asupra continuitatii filonului romanic pe tot teritoriul fostei Dacii, ca si a unitatii lingvistice a romanilor din nordul si din sudul Dunarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aaron, Vasile - enciclopedia universala

Aaron, Vasile:  (n. 1770, sat Glogovet, linga Blaj - d. 1822, Sibiu) - poet. Studii de teologie la Seminarul din Blaj, apoi Dreptul la Cluj. Avocat consistorial al Episcopiei Ortodoxe din Sibiu. Stia germana, maghiara, latina, italiana. A corespondat cu Veniamin Costache de la Iasi, relatia fiind stabilita de Ioan Budai-Deleanu. A tradus si prelucrat Der Messias de Fr. G. Klopstock, cu titlul Patimile si moartea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, 1805, fragmente din Bucolice si Eneida de Virgiliu (ramase in ms.) , precum si Metamorfoze de Ovidiu, in versuri, cu titlul Perirea a doi iubiti, adeca: jalnica intamplare a lui Piram si Tisbe, carora s-au adaugat mai pe urmanepotrivita iubire a lui Echo si Nartis, 1807. A scris poema didactica Anul cel manos, 1820 dupa modelul Georgicelor lui Virgiliu si lucrarea juridica originala Praxisul formurilor bisericesti, 1805. A prelucrat in versuri romane populare: Istoria lui Sofronim si a Haritei cei frumoase, fiicei luiAristef, mai marelui din Milet, 1821. Are meritul de a fi introdus in cultura romana, prin traduceri, compilatii si imitatii, mari teme ale literaturii clasice, modelandu-le astfel incat, in ciuda lipsei destralucire, sa poata fi gustate de omul de rand.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct