´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 89

Alexandrescu, Grigore - enciclopedia universala

Alexandrescu, Grigore:  (n. 22 februarie 1810, Targoviste - d. 25 noiembrie 1885, Bucuresti) - poet. A invatat greaca moderna inca din copilarie, impreuna cu Vasile Carlova, de la dascalul Rafail. A studiat la Bucuresti in clasa de literatura a profesorului J. A. Vaillant (1831) , unde a fost coleg cu Ion Ghica, apoi la colegiul Sf. Sava (profesori: Eufrosin Poteca, Petrache Poenaru) . Posesor al unei bogate culturi clasice, a debutat ca poet la Curierul romanesc, al lui Heliade Radulescu, in 1832. A fost pasoptist moderat si unionist. Spirit reflexiv si lucid, a consacrat in literatura romana elegia, epistola, satira, meditatia si fabula, in lirica erotica a fost influentat de Lamartine. Principalele volume de versuri: Poezii, 1838; Suvenire si impresii, epistole si fabule, 1847; Meditatii, elegii, epistole, satire si fabule, 1863. A tradus din Florian (Eliezer si Neftali, 1832) , Tasso (primele trei canturi din Ierusalimul liberat, 1882) s.a. A scris proza: Memorial de calatorie, 1863.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alexandrescu, Sorin - enciclopedia universala

Alexandrescu, Sorin:  (n. 18 august 1937, Bucuresti) - specialist in teorie si stilistica literara. A absolvit Facultatea de Filologie din Bucuresti, unde a si ramas cadru didactic la Catedra de Literatura Comparata. In 1969 a plecat la Amsterdam, ca lector la Universitate si nu s-a mai intors. Fondator al Asociatiei Olandeze de Semiotica, al Institutului Olandez de Cercetari de Semiotica, Filosofie si Arte. A condus revista International Journal of Romanian Studies (1976-1989) . A scris o monografie despre William Faulkner , 1969, Premiul Uniunii Scriitorilor. Alaturi de Gellu Ionescu a scos editia de Opere -Tudor Vianu. Alaturi de specialisti precum Roland Barthes si Claude Bremond, a publicat Analyse structurelle des personnages et conflits dans le roman Patul lui Procust de Camil Petrescu, 1969, ; Roemenie. Verhalen van deze tijd - Proza in Romania, 1988; Rumanien im Umbruch: Chancen und Probleme der europ

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alexandria - enciclopedia universala

Alexandria:  Carte populara probabil originara din Egipt, sec. III-II i.H. Strange impreuna o serie de legende referitoare la campaniile lui Alexandru Macedon, mai ales cu privire la cucerirea Egiptului (numit Misr de egipteni) , unde acesta s-a proclamat faraon, casatorindu-se cu sora sa. Lucrarea s-a transmis prin intermediul Bizantului si a Evului Mediu crestin (prin traduceri latine) . Neagoe Basarab a comandat copii slavone ale ei. Prima traducere romaneasca nu s-a pastrat. Dar in Codex Neagoeanus, 1620 exista o copie a lucrarii. Antim Ivireanul ar fi tiparit-o, dupa cum afirma Maria del Chiaro, cronicarul lui Constantin Brancoveanu, dar nu s-a pastrat nici un exemplar. In secoluil al XVIII-lea, gratie copistilor, lucrarea s-a raspandit in toate provinciile romanesti. Fenomenul atesta faptul ca nimic din ceea ce era considerat valoros in cultura bazinuluiMediteranei si a Europei nu scapa spatiului romanesc, era receptat, prelucrat, folosit ca model.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alexandru, Ioan - enciclopedia universala

Alexandru, Ioan:  (n. 25 decembrie 1941, T??? Mica, jud. Cluj - d. 17 septembrie 2000, Bucuresti) - poet. Absolvent al Facultatii de Filologie din Bucuresti, specializare la Freiburg, Germania, 1968. Dupa 1989 cadru didactic la Universitatea din Bucuresti, specialitatea teologie. A evoluat de la poezia de tip pindaric, clasicist, spre cea religioasa, unde se imbina fondul autohton, al istoriei nationale, cu imnografia ortodoxa de tip bizantin: Viata deocamdata, 1965, Premiul Uniunii Scriitorilor; Infernul discutabil, 1966; Imne, 1964-1973; Imnele bucuriei, 1973; Imnele Transilvaniei, 1976; Imnele Moldovei, 1980; Imnele Tarii Romanesti, 1981, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti; Imnele iubirii, 1983; Imnele Putnei, 1985; Imnele Maramuresului, 1988; Bat clopotele in Ardeal, 1991. A tradus din ebraica (1977) Cantarea cantarilor si a scos oantologie a poetilor basarabeni: Constelatia Lirei, 1987. Dupa 1989 a fost senator PNTCD. Considerat in epoca unul dintre continuatorii curentului autohtonist.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 86 87 88

89

90 91 92 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct