Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 94

ALIAS - enciclopedia universala

ALIAS:  Intrare alternativa. 1. Punct alternativ de intrare intr-un subprogram de la care poate incepe executia lui. 2. Nume simbolic care se da unei proceduri sau unui fisier (de exemplu in dBASE se poate apela o procedura sau o baza de date printr-un nume prescurtat definit cu ALIAS).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aligatorul - enciclopedia universala

Aligatorul:  este o reptila care se gaseste numai in sud-estul Statelor Unite si in China. Ca si ruda sa, crocodilul, el se simte bine atat in apa, cat si pe uscat. Vaneaza noaptea; este un vanator destul de lenes: in general, gaseste un loc pe fundul apei si asteapta ca o prada sa treaca prin apropiere. Poate ramane sub apa mai mult de o ora. Se intampla, de asemenea, sa prinda pasari sau mamifere mari care vin sa se adape la apa in care sta. In perioada de reproducere, masculul isi apara teritoriul si se imperecheaza cu mai multe femele. Imperecherea are loc in apa, noaptea. Putin dupa aceea, femela depune intre 20 si 80 de oua intr-o gaura pe care a sapat-o in malul rapos si ramane in apropiere sa le supravegheze. Dupa ecloziune, mama se ocupa catva timp de puii neastamparati. Aligatorul poate sa traiasca 50 de ani si poate sa ajunga pana la o lungime de 6 metri. Din cauza vanatorii (pielea sa este foarte apreciata), el a fost pe cale de disparitie, dar s-a inmultit din nou foarte mult in Statele Unite. In China este, din contra, foarte rar si traieste numai in fluviul Yangtze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aliment - enciclopedia universala

Aliment:  Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Proteinele sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali. Proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. Glucidele, sau hidratii de carbon, sunt substante energetice rapid utilizabile de catre organism. Dupa trecerea prin traiectul digestiv, ele pot fi utilizate direct, pot fi depozitate in ficat sub forma de glicogen sau transformate in lipide in tesutul adipos. Lipidele, sau grasimile, utilizabile imediat sau depozitate in tesutul adipos, sunt cea mai buna sursa de energie. Ele reprezinta aproximativ 13% din greutatea corporala la barbati, 20% la femei. Apa permite transportul elementelor nutritive spre celula. Ea reprezinta intre 60 si 70% din greutatea corpului uman. Sarurile minerale (potasiu, calciu, magneziu etc.) se gasesc suspendate in apa. Calciul este necesar unei stari bune a oaselor si dintilor. Pentru metabolismul celular sunt necesare doze infime de zinc si magneziu. Clorura de sodiu (sarea de masa) mentine echilibrul fluidelor corporale. Excesul de clorura de sodiu poate favoriza o hipertensiune arteriala. Fibrele sunt formate in mare parte din glucide nedigerabile. Alimentatia trebuie sa acopere necesitatile nutritionale. Pentru a fi echilibrata, ea trebuie sa faca apel la mai multe tipuri de alimente care se completeaza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aliment degresat - enciclopedia universala

Aliment degresat:  Aliment cu valoare calorica redusa. Alimentele degresate sunt produse al caror continut in glucide si/sau in lipide a fost redus, in modalitatea de a propune consumatorului alimente de mai mica valoare energetica si de a evita astfel o eventuala luare in greutate. Daca, pe termen scurt, consumul anumitor alimente pare sa limiteze sau sa evite cresterea in greutate, efectul lor pe termen lung este prost cunoscut si face actualmente obiectul al numeroase studii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 91 92 93

94

95 96 97 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct