´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 107

Botgrosul (Coccothraustes coccothraustes) - enciclopedia universala

Botgrosul (Coccothraustes coccothraustes):  Este denumit asa dupa ciocul sau puternic si relativ mare in comparatie cu dimensiunile corpului. De multe ori il auzim inainte sa-l vedem si asta datorita zgomotului specific pe care il face atunci cand sparge samburi sau diferite seminte. Botgrosul este o pasare sedentara intalnita pe tot teritoriul tarii noastre insa creste numarul exemplarelor in perioada de iarna, atunci cand vin la noi sa ierneze si perechile care au cuibarit in Nordul Europei. Coloritul este mult asemanator cu cel al cintezelor, cu multe nuante de crem, cafeniu si brun. Varful aripilor sunt mai inchise la culoare si au reflexii albastrui metalice spre varf. Ciocul si picioarele au un colorit roz. Lungimea corpului este de 18 cm, anvergura aripilor de 33 cm iar greutatea de 50-60 g. Botgrosul isi construieste cuibul in copacii batrani, cu multa atentie si migala. In el femela depune 4-5 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Botriocefaloza - enciclopedia universala

Botriocefaloza:  Boala parazitara a intestinului subtire datorata infestarii cu botriocefalul Diphyllobothrium latum. Botriocefalul este o tenie (vierme plat) din clasa cesto-delor, care poate atinge mai multi metri in lungime si se dezvolta in intestinul subtire al omului si al altor mamifere (caini, pisici etc.). Botriocefaloza, boala destul de rara, se intalneste in tarile reci si temperate. Infestarea se face prin ingerarea de pesti de lac sau de rau (stiuca, biban, pastrav), mai putin frecvent prin ingerarea pestilor de mare. Aceasta zoonoza (boala a animalului transmisibila la om) se manifesta prin dureri abdominale si diaree, mai rar printr-o forma particulara de anemie, apropiata de boala lui Biermer. Examenul microscopic al scaunelor pune in evidenta prezenta oualor de botriocefal. Tratamentul consta din administrarea unui medicament antihelmintic (niclosamid). Infestarea se previne prin consumul pestelui suficient prelucrat termic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Botriomicom - enciclopedia universala

Botriomicom:  Tumora cutanata benigna. Botriomicomul are aspectul unei leziuni suprainaltate, rosie-zmeurie, sangeranda la cel mai mic contact, in general pediculata si separata net de pielea normala printr-un sant. El apare de preferinta pe mana, picior, pielea capului. Tumora este analizata prin examen histologic, cu scopul de a elimina posibilitatea unei confuzii cu vreo forma de melanom. Tratamentul face apel la ablatia chirurgicala a botriomicomului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Botta, Dan - enciclopedia universala

Botta, Dan:  (n. 26 septembrie 1907, Adjud - d. 13 ianuarie 1958, Bucuresti) - poet si eseist. Licentiat in Litere (greaca, latina) si Drept, absolvent al Institutului de Educatie Fizica, Bucuresti. Din 1932, impreuna eu Mircea Eliade, Petru Comarnescu, Mac Constantinescu, participa la simpozioanele grupului Criterion. A participat la elaborarea Manifestului Crinului alb. A contribuit la elaborarea Enciclopediei romane publicata sub directia lui Dimitrie Gusti. Ca poet are afinitati cu Valery si Ion Barbu: Eulalii, 1931, iar ca eseist se raporteaza lamitologia greaca, proto-istorie si folclor: Limite, 1936; Charmion sau Despre muzica, 1941, Limite si alte eseuri, 1996, postum.--Emil (n. 12 noiembrie 1912, Adjud - m.24 iulie 1977, Bucuresti) actor si poet. Fratele lui Dan Botta. Absolvent al Conservatorului de Arta Dramatica din Bucuresti, angajat al Teatrului National din Chisinau (1934) si Bucuresti (din 1938) . Unul din cei mai mari tragedieni ai scenei contemporane, remarcabil in repertoriul clasic; artist emerit. Ca poet a facut o sinteza originala intre clasicism, romantism, expresionism si folclor, exprimand un existentialism de buna calitate: Intunecatul april, 1937, Premiul pentru Tinerii Scriitori al Fundatiilor Regale; Pe-o gura de rai, 1943; Poezii, 1966, Premiul Academiei; Un dor fara satiu, 1976.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 104 105 106

107

108 109 110 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct