´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 113

Brancoveanu-Voda, Constantin - enciclopedia universala

Brancoveanu-Voda, Constantin:  (n. 1654 - d. 15 august 1714, Constantinopol, inmormantat pe o insula in Marea Marmara) domn al Tarii Romanesti (1688-1714) , declarat sfant din 1955-1956 (cu ziua mortii, 15 august) .Ramas in istoria culturii romane gratie perioadei de mare inflorire culturala care a dus la constituirea stilului numit pana astazi brancovenesc, manifestat in special in arhitectura, dar, prin extensie, considerat stilul romanesc al culturii. Acest lucru a insemnat folosirea culturii populare ca substanta a locului, alaturi de modelele culte ale Renasterii europene, sinteza inedita si care a dat marca cea mai profunda a spiritualitatii romanesti, a apartenetei sale la lumea cultivata a Europei, pentru totdeauna. Dupa tata, Brancoveanu era Cantacuzin, provenit deci dintr-o familie domnitoare bizantina, care a dat in tara Romaneasca pe domnii Serban Cantacuzino (unchi) si Stefan Cantacuzino, nepot. Este interesant de observat ca politica interna a Cantacuzinilor a fost una de fortificare culturala a romanilor pentru a rezista in fataislamizarii otomane. Dupa Biblia romaneasca a lui Serban Cantacuzino, tiparita la 1688 (al carei coordonator fusese Constantin Cantacuzino Stolnicul, cu studii la Padova) , acesta fiind amenintat de otomani cu schimbarea, a lasat locul lui Brancoveanu. Ucis impreuna cu fiii sai si cu stolnicul Constantin Cantacuzino, unchi, a lasat locul lui Stefan, ultimul pilon al ortodoxiei bizantine in Balcani. Refugiat in imperiul austriac, apoi la Venetia, in vreme ce varul sau, Toma, s-a refugiat in Rusia, la sugestia cumnatului sau Dimitrie Cantemir (caatorit cu sora lui, Catinca) a continuat sa promoveze, ca toti Cantacuzinii, valorile culturale ale crestinismului oriental atat fata de islamism, cat si fata de crestinisul occidental.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Brancovici, Gheorghe - enciclopedia universala

Brancovici, Gheorghe:  n. 1645, Ineu d. 19 decembrie 1711, Eger) fratele mitropolitului Sava Brancovici. Interpretul principelui Mihai Apafi pe langa Poarta Otomana. A petrecut 10 ani la Curtea lui Serban Cantacuzino. A avut contacte culturale cu stolnicul Constantin Cantacuzino, cu Radu Nasturel si cu principele Constantin Brancoveanu. in 1689, la intrarea trupelor austriece inSerbia, s-a proclamat guvernator al sarbilor si bulgarilor, fiind arestat de austrieici. Este cel mai de seama cronicar de limba romana din Transilvania. A scris Hronica slovenilor, iliricului, Misii cei de sus si cei de jos Misii, 1687, in romana, care accentueaza luptacomuna anti-otomana a crestinilor (sarbi si romani) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Branza - enciclopedia universala

Branza:  Produs lactat obtinut prin coagularea laptelui sub actiunea cheagului si/sau a fermentilor lactici si care a fost scurs de zer. Branzeturile sunt alimente de o mare diversitate, dar toate au comuna bogatia lor in proteine si in calciu. Ele au un continut variabil de lipide si de sodiu. Continutul lor in apa variaza intre 35 si 80%. Procentajul de materii grase indicat pe ambalaj este calculat pe reziduul uscat al produsului. Branzeturile cu pasta fiarta sunt cele mai grase, dar si cele mai bogate in calciu. O parte din vitaminele hidrosolubile dispare in timpul scurgerii branzei, dar se produce o imbogatire in vitaminele B2, B3, B6 si B9 sub actiunea mucegaiurilor. Vitamina A se gaseste din abundenta in branzeturile grase. In regimurile de slabire, este recomandat sa se limiteze consumul de branzeturi (din cauza continutului bogat in lipide, si deci in calorii). Branzeturile cu pasta moale sunt contraindicate la subiectii care fac tratament cu inhibitori de monoaminoxidaza (I N A O.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

BRAP - enciclopedia universala

BRAP:  (Broadcast Recognition with Alternating Priorities) -recunoasterea difuzarii cu prioritati alternative.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 110 111 112

113

114 115 116 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct