´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 65

BIX - enciclopedia universala

BIX:  (B Information eXchange) - serviciu on-line complet oferit de firma Delphi. Printre altele BIX ofera acces direct la serviciul on-line Windows Information Exchange sau la Internet.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bizamul (Ondatra zibethica) - enciclopedia universala

Bizamul (Ondatra zibethica):  Este un animal de aproximativ 35 cm lungime, dependent de apa. Poate ajunge la o greutate de 1,5kg. El nu a existat dintotdeauna la noi ci a reusit sa se adapteze cu succes. Bizamul provine din zonele mlastinoase ale Americii de Nord unde este vanat pentru blana dar si pentru carnea lui. Prima data a fost adus in Polonia la inceputul secolului trecut de unde si-a inceput calatoria in Europa. La noi se presupune ca a venit pe Dunare. Este adaptat foarte bine in Delta Dunarii si asta si datorita lipsei unui pradator natural adevarat. Rare sunt animalele de prada care se incumete sa vaneze bizamul. De obicei traiesc in vizuini pe care le sapa in malurile apei. Galeriile lor sunt prevazute cu iesiri atat sub apa cat si deasupra ei precum si cu sisteme de ventilatie ale aerului. Cand acest lucru nu este posibil isi fac cuiburi plutitoare din stuf,papura si frunze. Faptul ca bizamii scot cate 3-4 serii de pui pe an a cate 10-12 pui iar maturitatea sexuala este la 6 luni ne face sa credem ca vom asista la o continua expansiune si in urmatorii ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bizonul - enciclopedia universala

Bizonul:  este o ruda a vacii, dar intr-o varianta cu o cocoasa si mult mai impunatoare! El este un animal foarte viguros si imprevizibil: alearga foarte repede si sarjeaza fara ezitare atunci cand se simte amenintat! Chiar daca este foarte frig, iarna nu ii ridica multe probleme bizonului: este bine protejat de blana sa groasa si isi gaseste hrana indepartand zapada cu lovituri puternice de cap. Are un auz foarte bine dezvoltat si poate recunoaste mirosurile de la o distanta de 3 km. Bizonul din Europa (zimbrul) traieste in paduri, iar bizonul american traieste in marile prerii. Din pacate, la ora actuala mai poate fi intalnit numai in rezervatii si parcuri. Cu circa 200 de ani in urma a fost vanat in mod excesiv pentru blana sa minunata. Aceasta vanatoare anarhica a avut ca rezultat decimarea imenselor cirezi de mii de indivizi care efectuau migratii foarte lungi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

BK virus - enciclopedia universala

BK virus:  Adenovirus din familia papovavirusurilor. BK virusul este caracterizat printr-o lunga perioada de latenta; el este responsabil de o encefalita demielinizanta cu evolutie lenta. Aceasta encefalita rara, dar observandu-se in cazurile de imunodepresie (SIDA, grefa renala), este prima boala de acest tip care a fost raportata categoric la un virus. BK virusul nu trebuie sa fie confundat cu bacilul lui Koch, raspunzator de tuberculoza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 62 63 64

65

66 67 68 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct