´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 90

Boala lui Leo Buerger - enciclopedia universala

Boala lui Leo Buerger:  Arterita particulara a membrelor inferioare. Boala lui Leo Buerger este o boala rara care afecteaza de preferinta subiectii originari din Europa Centrala (boala genetica) si marii fumatori. Ea consta intr-o obstructie progresiva a arterelor de calibru mic, care limiteaza aportul sangvin la degetele de la picioare si maini si provoaca adesea o gangrena. Recidivele succesive antreneaza amputatia degetelor atinse. Atunci cand cauza bolii e. ste tabagis-mul, oprirea totala si definitiva a fumatului este masura cea mai eficace pentru a stavili evolutia bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Lobstein - enciclopedia universala

Boala lui Lobstein:  Boala ereditara caracterizata printr-o fragilitate a oaselor. Boala lui Lobstein este o forma de osteogeneza imperfecta, adica tesutul osos este in acest caz de o calitate proasta din cauza unei anomalii de structura a colagenului. Ea se manifesta in mod obisnuit prin fracturi carc apar chiar de la primii pasi, dar exista si forme cu exprimare mai tardiva. Aceasta afectiune se traduce in mod frecvent printr-o coloratie albastruie a "albului ochiului" si printr-o surditate. Tratamentul, dificil, consta in redresarea chirurgicala a oaselor deformate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Lyme - enciclopedia universala

Boala lui Lyme:  Boala infectioasa articulara, neurologica si cardiaca, al carei agent este o bacterie din familia spirochetelor, Borrelia burgdoferi. Borrelia burgdoferi este transmisa omului prin intepatura unei capuse. Mai multe mamifere, intre care cerbii, constituie rezervoarele de bacterie. Boala lui Lyme se intalneste in Europa, America si Australia. Boala lui Lyme evolueaza in trei faze: Faza primara se manifesta printr-o leziune numita eritem cronic migrator, survenind intre trei zile si o luna dupa intepatura capusei. Acesta este o roseata cutanata initial papuloasa si inflamatorie, centrata pe punctul de intepatura, care se intinde in mod concentric, formand un inel. Eritemul este insotit de o febra de mica intensitate, de dureri articulare si musculare. Leziunea cutanata dispare in trei saptamani; Faza secundara se exprima prin pusee de eritem, prin manifestari neurologice (radiculita, meningita), prin manifestari cardiace (sincope, dureri toracice) si prin dureri articulare de origine inflamatorie. Ea dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni; Faza tertiara survine la mai multi ani dupa intepatura; ea asociaza o acrodermatita cronica atrofianta (eritem asociat cu o atrofie progresiva a pielii), un pseudolimfom (limfom cutanat benign), reumatism cronic al uneia sau mai multor articulatii si atingeri cerebrale. Tratamentul consta in antibioterapie, care trateaza manifestarile clinice debutante si previne manifestarile neurologice tardive. Boala lui Lyme poate lasa sechele de natura variata, indeosebi neurologice (paralizie faciala periferica) sau cutanate (atrofie). Prevenirea consta eventual in tratarea cu antibiotice dupa o intepatura de capusa daca regiunea geografica e. ste cunoscuta ca loc de aparitie a bolii. Macrofagele constituie primul mecanism de aparare celulara impotriva agentilor infectiosi. Ele sunt gasite in toate tesuturile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Marchiafava-Micheli - enciclopedia universala

Boala lui Marchiafava-Micheli:  Boala foarte rara a maduvei osoase, de evolutie cronica, caracterizata prin crize intermitente de hemoliza (distrugere patologica a globulelor rosii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 87 88 89

90

91 92 93 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct