´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 99

BOF - enciclopedia universala

BOF:  (Beginning-Of-File) - inceput de fisier. Cod plasat de un program inaintea primului byte intr-un fisier, folosit de sistemul de operare al computerului pentru a putea aprecia o locatie in fisier in raport cu primul byte (caracter). Pe disc, intr-un director de date sau catalog, contine locatia unui fisier bazandu-se pe locatia de inceput a acestuia sau BOF, relativ la locul primei stocari de pe disc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bogdan Duica, Gheorghe - enciclopedia universala

Bogdan Duica, Gheorghe:  (n. 2 ianuarie 1866, Brasov - d. 20/21 septembrie 1934, Brasov) - critic si istoric literar. Profesor de istoria literaturii romane moderne la Universitatea din Cluj. Membru al Academiei Romane (1921) . Intensa activitate publicistica in sprijinul idealului unitatii nationale. Principalul exponent roman al istoriei literare de orientare pozitivista, din pacate lipsit de intuitie valorica: Petru Maior, 1893; Istoria Taranismului, vol. I: Viata si opera intaiului taranist roman, Ion Ionescu de la Brad, 1921; Istoria literaturii romane moderne, Intaii poeti munteni, 1923; Viata si ideile lui SimionBarnutiu, 1924; Viata si opera lui Gheorghe Lazar, 1924; Ioan Barac, 1933; Eftimie Murgu, 1937, postum.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bogdan, Ioan - enciclopedia universala

Bogdan, Ioan:  (n. 25 iulie 1864 Scheii Brasovului - d. 1 iunie 1919, Bucuresti) istoric si filolog. Elevul lui A.D. Xenopol, Aron Densusianu, specializat in Germania, Italia, Austria, Rusia (Petersburg, Moscova) , Polonia. Slavist si polonist de reputatie europeana. Profesor la Universitatea din Bucuresti. A contribuit la elaborarea primului regulament unic de functionare in invatamantul superior romanesc, a condus revista Convorbiri literare (1902-1906) , a fost presedinte al Comisiei Istorice a Romaniei, membru al Societatii de Istorie si Antichitati din Moscova (1890) , membru al Academiei Romane (1903) si vicepresedinte al ei (1910-1919) . S-a ocupat de perioada medievala a culturii romane, publicand editii fundamentale, cu traduceri si comentarii: Vechile cronici moldovenesti pana la Ureche, 1891; Cronici inedite atingatoare la istoria romanilor, 1895; Cronica lui Constantin Manasses.Traducere mediobulgara facuta pe la 1350, 1922 s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bogomilism - enciclopedia universala

Bogomilism:  Doctrina crestina eretica de esenta maniheista, bazata pe dualismul binelui (Dumnezeu, care creaza lumea spirituala vesnica si nevazuta) si raului (Satan, care creaza lumea vizibila: pamant, cer, stele, animale, plante); omul este constituit tot din doua forte antagonice: trupul, stapanit de Satan, si sufletul, stapanit de Dumnezeu. Potrivit unei traditii, promotorul ei a fost preotul Bogomil, care a predicat intre 927-950 in Bulgaria.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 96 97 98

99

100 101 102 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct