´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 12

Cainele hiena - enciclopedia universala

Cainele hiena:  este un animal lung de aproape 1 metri este denumit si cainele salbatic. El seamana in acelasi timp cu un caine si cu o vulpe; ca si acestia, face parte din familia canidelor. Traieste in grup de 7-10 adulti, condus de un cuplu dominant. Tehnica lui de vanatoare este foarte eficienta: vanatoarea se efectueaza in haita si fiecare individ alearga pe rand dupa prada (antilope de talie mica sau mijlocie), pana cand aceasta este epuizata. In cele din urma prada este incercuita si ucisa. Dupa o gestatie putin mai lunga de 2 luni, femela dominanta aduce pe lume intre 6 si 10 pui intr-o vizuina. Micutii au la nastere culoarea cafenie, apoi capata treptat pete galbene, negre si albe, ca si parintii lor (de altfel, desenul acestor pete permite identificarea fiecarui individ). Cainele-hiena este o specie amenintata cu disparitia: el este foarte sensibil la bolile cainilor domestici si este vanat de populatiile locale, care incearca sa-si protejeze turmele de oi!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cainele preriilor - enciclopedia universala

Cainele preriilor:  nu este un caine, ci un mic rozator de circa 30 cm care apartine aceleiasi familii ca si veverita si marmota; el traieste din Canada pana in Mexic. Are si o ruda in Europa Centrala care ii seamana foarte mult: popandaul. Cainele preriilor isi datoreaza numele strigatului sau, care aduce cu latratul unui caine. Cand cainii preriilor se hranesc in grup, cu ierburi, exista intotdeauna printre ei un individ ridicat pe labele din spate, care are rol de santinela pentru a descoperi pradatorii (vulpea, coiotul, acvila regala, sarpele). La cea mai mica nesiguranta, el da alarma si sare in ascunzatoare. Aceasta este formata din camere legate printr-un tunel cu lungimea de 3 pana la 5 metri. Sunt numeroase ascunzatori asezate una langa alta; ele formeaza un veritabil oras subteran, locuit de sute sau mii de indivizi. La inceputul secolului al 20-lea, unele dintre aceste orase numarau pana la 40 de milioane de indivizi! Acum, cainele preriilor este pe cale de disparitie!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CAIP - enciclopedia universala

CAIP:  (Computer-Assisted Indexing Program) - program de indexare asistat de calculator.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CAL - enciclopedia universala

CAL:  (Computer-Aided Learning) - invatare asistata de calculator; un tip de program educational destinat studiului individual si invatarii. Subiectele si complexitatea lor cuprind toate domeniile de invatare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 9 10 11

12

13 14 15 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct