´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 14

Calcai si Varf - enciclopedia universala

Calcai si Varf:  Tehnica de trecere intr-o viteza inferioara in timpul franarii, care necesita ca soferul sa apese in acelasi timp toate trei pedalele unei masini cu transmisie manuala. Pentru a trece intr-o viteza inferioara folosind tehnica ?calcai si varf?, soferul trebuie sa apase cu varful piciorului drept pedala de frana si, in timp ce continua sa franeze, foloseste calcaiul sau partea laterala a aceluiasi picior pentru a impulsiona acceleratia, marind rotatia pe minut a motorului, in timp ce trece intr-o viteza inferioara. Piciorul stang apasa pedala de ambreiaj. Procesul se desfasoara dupa cum urmeaza: se apasa frana cu piciorul drept, se calca ambreiajul cu piciorul stang, se trece intr-o viteza neutra, in tot acest timp frana fiind calcata, se da un impuls scurt acceleratiei cu partea laterala sau cu calcaiul piciorului drept pentru a tura motorul, se trece intr-o viteza inferioara, se da drumul la ambreiaj, se ridica piciorul dupa pedala de frana. Aceasta tehnica este foarte greu de manuit, dar exersand, poate fi pusa in aplicare in mai putin de o secunda. Acest proces ajuta ca fluxul de putere al motorului sa fie optim si asigura o viata mai lunga a transmisiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calciurie - enciclopedia universala

Calciurie:  Cantitate de calciu eliminata in urina. La subiectul normal, calciuria pe 24 ore nu trebuie sa fie mai mare de 300 miligrame la barbat si de 250 miligrame la femeie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calcolitic - enciclopedia universala

Calcolitic:  Epoca intermediara intre epoca pietrei si cea a metalelor, caracterizata prin utilizarea atat a uneltelor de piatra, cat si a celor din cupru. Se mai numeste eneolitic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calcul - enciclopedia universala

Calcul:  Concretiune pietroasa care se formeaza prin precipitarea anumitor componente (calciu, colesterol) ale bilei si urinei. Calculii se dezvolta cel mai des in caile biliare, in rinichi si in caile urinare. Cei mai benigni dintre ei se dezagrega spontan sau sunt evacuati pe cai naturale. Altii, la originea colicilor hepatice sau nefretice, trebuie sa fie eliminati prin extragere chirurgicala sau prin litotripsie (faramitare prin ultrasunete).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 11 12 13

14

15 16 17 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct