´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 20

Calugar - enciclopedia universala

Calugar:  Barbat care a renuntat la viata lumeasca, petrecand o existenta inchinata rugaciunii si abstinentei, intr-o manastire.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calugarita - enciclopedia universala

Calugarita:  este o insecta lunga de 6 cm, dreapta, cu doua picioare aduse in fata capului ce aminteste de o calugarita in plina rugaciune. Calugarita poate ramane in aceasta pozitie ore intregi, total imobila, pandindu-si prada (muste, lacuste, fluturi), pe care o prinde desfasur andu-si picioarele apucatoare cu o viteza fulgeratoare. Unele specii tropicale au culori foarte frumoase si se aseamana florilor printre care se ascund, gata sa se arunce asupra prazii. Masculul este intotdeauna mai mic decat femela si apetitul feroce al acesteia este atat de mare, incat dupa imperechere sau chiar in timpul ei, masculul sfarseste deseori prin a fi devorat. Dupa ce a fost fecundata, femela depune un sac (ooteca) ce contine sute de oua. Ea le acopera cu o spuma albicioasa care, intarindu-se la contactul cu aerul, protejeaza ouale de pradatori (soparle) si de frig.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calugaru, Ion - enciclopedia universala

Calugaru, Ion:  (n. 14 februarie 1862, Dorohoi - d. 22 mai 1956, Bucuresti; nume la nastere Strul Leiba Croitoru) - prozator. Autodidact. A lucrat ca redactor la Sburatorul si a primit de la E. Lovinescu pseudonimul literar. A scris proza fantastica si grotesca, de evocare a mediului evreiesc provincial: Paradisul static, 1926; Copilaria unui netrebnic, 1936; Otel si paine, 1952, Premiul de Stat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calul - enciclopedia universala

Calul:  este alaturi de om de aproape 5.000 de ani ajutandu-l atat in viata de toate zilele (pentru transport sau agricultura), cat si in situatiile mai dramatice (pe campurile de batalie!). Exista numeroase varietati de cai, adaptate pentru diverse activitati: calul de curse, calul de tractiune. Si sa nu uitam poneiul, pentru ca el este fratele mai mic al calului. Calul trebuie potcovit deoarece potcoavele ii protejeaza copitele: ele impiedica uzarea prea rapida a acestora si le apara de infectii. Femela se numeste iapa, iar masculul, armasar. Dupa 11 luni de gestatie, iapa da nastere unui manz sau unei manze (dupa cum puiul este mascul sau femela). Micutul suge lapte de la mama sa pana aproape de 6 luni. Calul doarme circa 8 ore pe zi, dar el nu adoarme niciodata pentru multa vreme: in cea mai mare parte a timpului doarme in picioare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 17 18 19

20

21 22 23 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct