´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 21

Calul troian - enciclopedia universala

Calul troian:  Cal urias din lemn, construit de ahei dupa sfatul lui Ulise si primit in cetate de troieni, care l-au considerat un dar. In timpul noptii, razboinicii ahei ascunsi in el au iesit si au deschis oastei lor portile cetatii, pricinuind caderea Troiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calus osos - enciclopedia universala

Calus osos:  Substanta osoasa, ce se formeaza plecand de la tesutul conjunctiv, permitand consolidarea unui os fracturat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calutul de mare - enciclopedia universala

Calutul de mare:  este incapabil sa muste si deci trebuie sa aspire micile crustacee si pestii minusculi cu care se hraneste. Ochii sai pot sa se miste independent unul de celalalt si ii permit sa zareasca prada in diferite directii fara sa trebuiasca sa-si miste corpul. El este singurul peste care inoata in pozitie verticala. Se deplaseaza numai gratie a doua mici inotatoare care se gasesc pe spatele lui. Ele se unduiesc foarte rapid, dar nu sunt foarte eficiente. Calutul-demare nu este, deci, un foarte bun inotator si este antrenat usor chiar si de cel mai slab curent. Din aceasta cauza el se agata des de plantele marine sau de alge, infasurandusi coada in jurul lor. In perioada de reproducere se formeaza cuplurile. Masculul si femela isi inlantuie cozile si femela introduce 200 de oua intr-un buzunar care se gaseste pe abdomenul masculului (acesta este buzunarul marsupial). Asadar, la calutul-de-mare, tatal este cel care naste.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calvinism - enciclopedia universala

Calvinism:  Doctrina protestanta intemeiata de Jean Calvin in sec. XVI. Calvinismul accepta ca sursa unica a credintei Sf. Scriptura; retine din taine numai botezul si impartasania, dar respinge atit transsubtantiatia romana cit si consubstantiatia lutherana; recunoaste predestinarea absoluta si gratia divina irezistibila. Sustine intoarcerea la simplitatea crestinismului primitiv si respinge ierarhia ecleziastica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 18 19 20

21

22 23 24 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct