Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 34

Cancer al etmoidului - enciclopedia universala

Cancer al etmoidului:  Cancer care afecteaza etmoidul sub forma unui adenocarcinom (tumora maligna care provine dintr-un tesut glandular). Cancerul etmoidului afecteaza, in principal, muncitorii din domeniul prelucrarii lemnului (ebenisti, tamplari), mai ales a lemnului exotic. El este cauzat de suspensiile in aer ale taninurilor continute in lemn, care se acumuleaza pe mucoasa tapisand oasele foselor nazale. Semnele cancerului de etmoid sunt o obstructie nazala si scurgeri prin nas, limpezi sau hemoragice, putin abundente dar repetate. Tratamentul asociaza o ablatie chirurgicala a etmoidului, o chimioterapie si o radioterapie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al ficatului - enciclopedia universala

Cancer al ficatului:  Tumora maligna a ficatului. Un cancer de ficat poate fi primitiv sau secundar (metastaze provenind de la alt cancer). Cancerul primitiv al ficatului. Cancerul primitiv al ficatului ramane rar in Europa si in America; cl este mai frecvent in Africa si in Asia. Hepatocarcinomul, sau cancerul hepatocelular, este cea mai raspandita dintre tumorile hepatice; el survine in 20% din cazuri pe un ficat sanatos, mai frecvent pe un ficat atins deoboala hepatica preexistenta (ciroza, hepatita cronica). Spre deosebire de Europa, unde ciroza alcoolica ramane cauza principala a acestui tip de tumora, in tarile tropicale, hepatocarcinomul este legat adesea de virusul hepatitelor B si C, uneori de poluarea alimentelor, in special cu afla-loxina (toxina fungica). Colangiocarcinomul, mult mai rar, este mai ales obisnuit ih Asia de Sud-Est, unde este incriminat rolul unor parazitoze. Angiosarcomul, cea mai rara dintre tumorile primitive ale ficatului, este legat cateodata de intoxicatiile cronice (clorura de vinii, arsenic). Hepatocarcinomul se traduce printr-un ficat mare reperabil la palpare si printr-o stare febrila pseudoinfectioasa. El provoaca o durere moderata, localizata in partea superioara a abdomenului. Hepato-CMCinomul se mai poate traduce printr-o agravare a unei ciroze deja cunoscute. Diagnosticul se pune pe kazaecografiei, scanografiei si a biopsiei hepatice ghidate prin ecografie. Riscul de metastaze, in principal, pulmonare si osoase, este important. Acesta comporta ablatia chirurgicala a Umorii cand aceasta este posibil, prin hepatectomie putiala. In mod exceptional, poate fi avut in vedere un Innsplant hepatic. In formele care nu fac apel la chirurgie, tratamentul se bazeaza pe chimioterapie generala sau locala (injectarea produsului direct in tumora printr-un cateter introdus in artera hepatica) sau pe distrugerea tumorii prin Icoolizare (injectii locale cu alcool). Prevenirea tumorilor primitive ale ficatului Kbazeaza pe lupta impotriva alcoolismului, pe vaccinarea precoce impotriva virusului hepatitei B si C si pe tratamentul Depatitelor cronice B si C. Cancerul secundar al ficatului. Este cel mai frecvent dintre cancerele ficatului in tarile temperate; el poate sa se idBdare in cursul oricarui alt cancer; totusi, este mai frecvent in cancerele aparatului digestiv (colon, stomac, pancreas, cai biliare) si in cancerele ginecologice (uter, ovare, sani). Cancerul secundar al ficatului poate sa se traduca printr-o alterare a starii generale sau printr-un icter. Examenul clinic poate evidentia la palpare un ficat mare nodular ("ficat cu castane"), dureros sau nu. Diagnosticul se pune pe baza ecografiei, scanografiei si a biopsiei indispesabila pentru a confirma atingerea hepatica. Tratamentul, daca este posibil, este cel chirurgical (ablatia tumorii). In formele difuze se utilizeaza chimioterapia generala sau locala (injectarea produsului intr-un cateter introdus in artera hepatica).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al gurii - enciclopedia universala

Cancer al gurii:  Cancer care poate afecta buzele, limba, planseul bucal, peretele intern al gingiilor si, mai rar, palatul, sub forma unui carcinom. Cancerul de gura este destul de frecvent: el reprezinta aproximativ 8% dintre cancere. Barbatii sunt mult mai des afectati decat femeile, mai ales dupa 50 de ani. Factorii favorizanti sunt tutunul (65% dintre bolnavi sunt fumatori), alcoolul, o proasta igiena bucala si aparate dentare prost adaptate care provoaca frecari cu mucoasa. Orice anomalie, leziune sau inmugurire care nu dispar in aproximativ zece zile, necesita o consultatie medicala. La debutul ei, o boala este foarte putin marcata: senzatii de arsura fugace, mici sangerari. Tumora se dezvolta sub forma unei ulceratii a mucoasei sau a unei inmuguriri insotita de sangerari. Atunci cand se afla pe limba, ea poate face deglutitia si fonatia dificile. In sfarsit, intr-un stadiu mai avansat al cancerului, durerea devine importanta. Diagnosticarea unui cancer de gura nu se face prin biopsie. Cu cat diagnosticul este mai precoce, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare. Sunt posibile trei terapii, dupa evolutia si dimensiunea tumorii canceroase: chirurgia, cobaltoterapia (radioterapia de inalta energie) sau chimioterapia, utilizate singure sau in asociere. Chirurgia este adesea mutilanta, antrenand o jena functionala si un prejudiciu estetic. O interventie chirurgicala ulterioara poate ameliora intrucatva inconvenientele estetice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al intestinului subtire - enciclopedia universala

Cancer al intestinului subtire:  Tumora maligna a intestinului subtire (duoden, jejun si ileon), luand de cele mai multe ori forma de carcinom. Cancerele intestinului subtire sunt rare. Multa vreme fara simptome, un cancer al intestinului subtire poate sa se manifeste printr-o melena (emisie de sange in fecale), vizibila sau nu, carc in timp genereaza o anemie. Tratamentul este esentialmente chirurgical (rezectia intregii parti de intestin invadata de tumora). Prognosticul este in functie de tipul de tumora si de precocitatea diagnosticului. Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau al unor tulburari metabolice. Intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, ovazului si orzului, este responsabila de boala celiaca. Intoleranta la lactozd este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida si prin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. Tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct