´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 35

Cancer al laringelui - enciclopedia universala

Cancer al laringelui:  Tumora maligna care se dezvolta pe peretele laringelui. Cancerul laringelui rezulta dintr-o intoxicatie indelungata cu tutun. Daca subiectul mai consuma si alcool, riscul este considerabil crescut. Barbatii sunt mult mai afectati decat femeile. Cancerul laringelui se declara, in general, la o varsta intre 40 si 60 ani. Semnul cel mai precoce este o alterare a vocii: vocea este sparta sau ragusita. Apoi apare o jena respiratorie si o umflare a unuia sau mai multor ganglioni limfatici ai gatului. Acesta se moduleaza in functie de locul tumorii, de dimensiunile ei si de eventuala atingere a ganglionilor. Sunt folosite trei tratamente, fie separat, fie in asociere: chirurgia, radioterapia si chimioterapia in cazurile cele mai avansate. Actul chirurgical este laringectomia (ablatia laringelui), partiala sau totala, care antreneaza perturbatii in alimentatie (bolnavul inghite in alt mod), respiratie si fonatie, toate necesitand o reeducare. Supravegherea trebuie sa fie urmata timp de zeci de ani dupa tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al limbii - enciclopedia universala

Cancer al limbii:  Tumora maligna a limbii. Frecvent neglijate de catrc bolnav timp de o lunga perioada, semnele cuprind o jena la deglutitie, dureri, sangerari, o halena fetida, o umflare a ganglionilor limfatici de sub mandibula si din partea de sus a gatului, o ulceratie (pierdere de substanta) cu margini neregulate care poate sangera. Sunt posibile trei tipuri de tratamente, fie de sine statatoare, fie asociate: chirurgia (ablatia tumorii sau a limbii, blatia ganglionilor limfatici), radioterapia si chimioterapia. Daca limba este indepartata, bolnavul intampina dificultati in a se hrani si a vorbi. O leziune chiar minima a limbii care nu se vindeca de la sine in doua saptamani necesita intotdeauna oconsultatie medicala acordata de un otorinolaringolog.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al oaselor - enciclopedia universala

Cancer al oaselor:  Tumora maligna care se dezvolta in interiorul unui os. Cancerul primitiv al oaselor. Cancerele primitive ale oaselor sunt cancerele situate in os sau la periferia sa imediata si se dezvolta plecand de la tesutul osos, carti-laginos sau fibros. Ele sunt destul de rare. Principalele cancere primitive sunt osteosarcomul, condrosarcomul, sarcomul lui Ewing si mielomul multiplu. Cancerul secundar al oaselor. Cancerele secundare ale oaselor sunt localizari la distanta, in os, ale cancerului unui alt organ: prostata, rinichi, san, tiroida etc. Ele se traduc prin dureri si prin fracturi spontane care afecteaza de cele mai multe ori oasele lungi. Tratamentul cancerelor secundare ale oaselor se bazeza pe radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie (atunci cand cancerul primitiv este un cancer al prostatei sau de san).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer al ovarului - enciclopedia universala

Cancer al ovarului:  Cancer care atinge ovarul, in principal sub forma unui adenocarcinom (tumora maligna care se dezvolta pe tesuturile mucoase sau glandulare). Cancerul ovarului este putin frecvent; el se situeaza in cel de al 4-lea rang al cancerelor ginecologice si survine de cele mai multe ori dupa menopauza. Simptomle sunt banale: dureri abdominale si pelviene, anemie, slabire, oboseala, lipsa a poftei de mancare. Cancerul de ovar este diagnosticat la palparea abdominala, completata cu ecografia, scanerul si biopsia tumorii. Acesta este chirurgical si consta in indepartarea ambelor ovare si a ambelor trompe (anexectomie bilaterala), precum si a uterului (histerectomie). Acest tratament este asociat adesea cu o chimioterapie si, mai rar, cu o radioterapie. O supraveghere regulata a femeii este necesara dupa tratament: intr-adevar, majoritatea cancerelor de ovar secreta substante denumile markeri tumorali care, prezenti in sange, atesta metastazele pelviene sau cele diseminate la distanta (in ficat, de exemplu). O supraveghere ginecologica regulata este necesara pentru a permite o depistare si un tratament mai precoce.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 32 33 34

35

36 37 38 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct