Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 39

Cancer de anus - enciclopedia universala

Cancer de anus:  Cancer care atinge canalul anal sau bordura anala, in principal sub forma unui carcinom epidermoid (tumora maligna a tesutului epitelial), mai rar sub forma unui adenocarcinom (tumora maligna a tesutului glandular). Cancerul de anus este destul de rar, dar frecventa sa creste lent si el atinge atat barbatii, cat si femeile. Aparitia sa ar fi legata de un agent viral. Cancerul de anus se prezinta ca o leziune indurata care sangereaza mai mult sau mai putin si care nu se vindeca. Atunci cand se dezvolta, el da loc unor adenopatii inghinale. Tratamentul face apel in esenta la radioterapie, asociata uneori cu ablatia tumorii daca aceasta este voluminoasa. Rezultatele terapeutice sunt bune in formele mai putin extinse.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer de testicul - enciclopedia universala

Cancer de testicul:  Cancer care se dezvolta de cele mai multe ori pe seama celulelor germinale ale testiculului, sub forma unui seminom, unui disembriom (sau teratom), unui coriocarcinom sau a unui carcinom embrionar. Cancerul testicular se manifesta la barbatii cu varste cuprinse intre 15 si 45 ani. Cancerul testicular se traduce printr-o crestere in volum, nedureroasa, a bursei. Diagnosticul se pune pe baza ecografiei testiculului, apoi a dozarii anumitor markeri sangvini ca a-feto-proteina si fractiunea fi a hormonului corionic gonadotrofic. Tratamentul consta in orhidectomie (ablatia chirurgicala a testiculului) si intr-un tratament radioterapie sau chimioterapie complementar. Seminoamele sunt tratate, in general, prin iradierea ariilor ganglionare abdominale si toarcice. Alte tumori germinale sunt doar supravegheate atunci cand nu prezinta nici o metastaza sau sunt tratate prin chimioterapie daca sunt decelate metastaze. Aceste tratamente n-au nici o urmare asupra calitatii erectiei, dar sunt foarte agresive pentru celulelele germinale ale testiculului sanatos restant si pot antrena o sterilitate. Din acest motiv, se propune pacientilor care doresc sa mai procreeze sa-si conserve sperma inainte de a incepe tratamentul. Prognosticul cancerelor de testicul este de cele mai multe ori excelent (intre 80 si 95% vindecari), cu exceptia coriocarcinomuiui, cu evolutie deosebit de maligna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer de tiroida - enciclopedia universala

Cancer de tiroida:  Cancer care atinge glanda tiroida sub forma unui adenocarcinom (cancer al tesutului glandular), a unui carcinom (cancer al epiteliului) sau a unui limfom (proliferare maligna a limfocitelor). Semnele revelatoare pot fi un nodul tiroidian perceptibil la palpare, dar care nu se manifesta prin nici un alt simptom, ori care antreneaza o compresie a glandei tiroide, o crestere in volum a ganglionilor gatului sau metastaze pulmonare sau osoase. Scintigrafia pune in evidenta un nodul care fixeaza mai putin iod decat tesutul inconjurator (nodul " rece"); ecografia, un nodul solid. Cancerul este uneori suspectat, necesitand citopunctia nodulului. Examenul anatomopatologic al tumorii, dupa ablatia ei, permite confirmarea diagnosticului. Tratamentul adenocarcinoamelor diferentiate (cancere ale tesuturilor glandulare) asociaza de cele mai multe ori chirurgia (ablatia totala a tiroidei) si, cateva saptamani mai tarziu, administrarea unei doze de iod radioactiv pentru a distruge resturile tiroidiene. Pentru a compensa absenta secretiei de hormoni tiroidieni, este administrat pe toata durata vietii un tratament substitutiv cu tiroxina. Tratamentul cancerelor anaplazice nediferentiate consta in chirurgie si in radioterapie. Tratamentul limfoamelor tiroidiene face apel la chimioterapie si/sau la radioterapie, de cele mai multe ori foarte rapid eficace. Prognosticul cancerelor diferentiate este foarte bun.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cancer de vagin - enciclopedia universala

Cancer de vagin:  Cancer care afecteaza vaginul sub forma unui carcinom epidermoid (cancer al epiteliului) sau al unui adenocarcinom (cancer al tesutului glandular). O forma particulara a cancerului de vagin a fost semnalata la fetele ale caror mame, in timpul sarcinii, au luat dietilsilbestrol (estrogen destinat prevenirii avorturilor si hemoragiilor obstetricale). Dietisilbestrolul nu mai este comercializat incepand cu anul 1977. Cancerele secundare ale vaginului corespund unor metastaze, de cele mai multe ori ale unor cancere: al vulvei, al colului uterin sau al ovarului. Cancerul vaginului este o tumora foarte rara, si este pusa de cele mai multe ori in evidenta prin sangerarile sau pierderile vaginale. Atunci cand la originea lor se afla luarea de dietilstilbestrol de catre mama pacientei, sangerarile importante survin in afara fluxului menstrual in momentl pubertatii sau la putin timp dupa. El este depistat pe baza unui frotiu cervicovaginal; diagnosticul este confirmat prin biopsia fragmentelor din zonele suspecte, analizate la microscop. Tratamentul este de cele mai multe ori chirurgical, asociat cu radioterapia. Femeile care au fost tratate pentru un cancer al vulvei, al colului uterin sau al ovarului trebuie sa se supuna unei supravegheri generale regulate, precum si unei supravegheri ginecologice. Fetele ale caror mame au luat dietilsilbestrol in timpul sarcinii trebuie sa fie supravegheate prin examinare anuala pe plan ginecologic pe toata durata vietii lor sexuale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct