´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 54

CAQC - enciclopedia universala

CAQC:  (Computer-Aided Quality Control) - controlul calitatii asistat de calculator.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Caracatita - enciclopedia universala

Caracatita:  este o molusca cefalopoda cu dimensiuni intre 3 cm si mai mult de 9 m, ca in cazul caracatitei gigant din Pacific. Capul sau are 2 ochi mari globulari si este continuat cu 8 brate lungi prevazute cu ventuze. Gura ii este prevazuta cu un cioc puternic de care trebuie sa te feresti: la unele caracatite tropicale, el este destul de veninos si muscatura sa poate fi mortala! Caracatita este una dintre cele mai inteligente nevertebrate; este capabila sa desurubeze capacul unui borcan pentru a ajunge la o prada care este inchisa inauntru. Caracatita se deplaseaza mai ales prinzandu-se de stanci cu ajutorul bratelor sale. Tot cu bratele ea insfaca si prada (crustacee, moluste, pesti mici) pe care o repereaza prin vaz, prin pipait sau prin gust! Atunci cand este amenintata, ea arunca un nor de cerneala si profita de intunericul instantaneu pentru a fugi; ea poate, de asemenea, sa-si schimbe culoarea pielii in mai putin de o secunda, pentru a se camufla.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Caracostea, Dumitru - enciclopedia universala

Caracostea, Dumitru:  (n. 10 martie 1879, Slatina - d. 2 iunie 1964, Bucuresti) - critic, istoric literar si comparatist. Studii filologice la Bucuresti si specializare la Viena. Profesor la Universitatea Bucuresti (1930- 1944) , membru al Academiei (1938) . Si-a pus problema metodei stiintifice in critica literara, anticipand metodele structuraliste de analiza: Critice literare, 1943-1944. Studiaza folclorul dupa metode morfologico-geografice: Problemele tipologiei folclorice, 1971, postum. A citat printre primii in Romania lucrarile formalistilor rusi (miscarea OPOIAZ, Moscova, 1915) . Ca istoric literar a fost receptiv la Gestalttheorie si lucrarile lui Ch. Bally, in Arta cuvantului la Eminescu, 1938; Expresivitatea limbii romane, 1942, anticipand, in buna masura, lucrarile lui Tudor Vianu. A lasat interesante cercetari de comparatistica: motivele Lenore si Miorita in literatura europeana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Caracter - enciclopedia universala

Caracter:  In genetica, desemneaza orice caracteristica individuala transmisibila in mod ereditar generatiilor urmatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct