´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 63

Cardiostimulare - enciclopedia universala

Cardiostimulare:  Metoda de tratament a unor tulburari de ritm cardiac prin soc electric extern

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cardiotonic - enciclopedia universala

Cardiotonic:  Medicament care creste forta de contractie a inimii. Medicamentele cardiotonice sunt indicate in caz de insuficienta cardiaca si pentru a trata unele tulburari ale ritmului (accelerare, incetinire). Ele sunt prescrise Fie pe cale injectabila in caz de urgenta, intre care socul cardio-genic si stopul cardiocirculator, fie pe cale orala pe termen lung (modul obisnuit de administrare a medicamentelor digitalice). Fiecare produs are propriile lui efecte nedorite, dar toate au un risc comun: aparitia tulburarilor de ritm cardiac, uneori grave (accelerarea sau incetinirea prea intense).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cardu, Petru - enciclopedia universala

Cardu, Petru:  (n. 25 septembrie 1952, Barite, San Ianas, Banatul sarbesc) - poet. A absolvit Literele la Belgrad si Istoria si Teoria Artei la Bucuresti. A lucrat ca redactor la publicatiile Tribuna tineretului (Panciovo) , Polje si Lumina (Novi Sad) . A tradus peste douazeci de volume din literatura romana in sarbeste. A debutat in 1970 cu Menire in doi si continua sa scrie poezie postmodernista: Aducatorul ochiului, 1971, Premiul revistei Lumina; Pronume/Zamenice, 1981; Capsuna in capcana, 1988, tradusa la Londra, 1990; Biserica Troia. 1992; Cerneala violeta, 1997, aparuta la Bucuresti in 1998; Scoala exilului, 1998, Craiova. Laureat al Premiului detraduceri al Societatii Scriitorilor din Voivodina, 1995. A initiat Premiul european de poezie, din 1987.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Carenta afectiva - enciclopedia universala

Carenta afectiva:  Absenta sau insuficienta a schimburilor afective esentiale dezvoltarii si echilibrului afectiv al unui subiect. Privarea prelungita de contactul cu mama sau un substitut matern antreneaza la sugar o inhibitie anxioasa, un dezinteres pentru lumea e. xterioara (depresiune anaclitica) care sunt insotite de anorexie, insomnie, agitatie, intarziere psihomotorie si tulburari psihosomatice. Este ceea ce se numeste sindromul de spitalism. Daca aceasta carenta se prelungeste dincolo de 3 4 luni, copilul risca sa sufere afectari psihice si fizice ireversibile. La adult, situatiile ca doliul, infirmitatea, emigrarea etc. pot amplifica unele tendinte la paranoia, la introvertire sau la tulburari de caracter care inchid individul in singuratate si risca, in semn de reactie, sa declanseze tulburari psihiatrice acute. La subiectul in varsta, lipsa de schimburi afective precipita adesea procesul de senilizare si chiar poate declansa reactii de prabusire, mergand pana la sinucidere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 60 61 62

63

64 65 66 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct