´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 64

Carenta alimentara - enciclopedia universala

Carenta alimentara:  Absenta sau insuficienta a unor alimente indispensabile echilibrului si dezvoltarii fizice a subiectului. O carenta alimentara poate fi globala sau selectiva si poate sa se refere la nutrimente, actionand in foarte mici doze, ca sarurile minerale, oligoelementele, acizii aminati sau vitaminele. Ea poate fi legata de un defect de aport, de un regim dezechilibrat sau de o incapacitate a organismului de a utiliza nutrimentele sus-mentionate. Afectiunile organice care insotesc anorexia (cancerul, hepatita, tuberculoza) au, de asemenea, drept consecinta carentele de diferite grade de gravilate. Efectele unei carente alimentare sunt cu atat mai dezastruoase cu cat survin mai precoce. La embrion, fat sau sugar, carenta alimentara impiedica diviziunea celulara. Un copil care a suferit o carenta alimentara inainte de nasterea sa si in cursul primului sau an de viata risca sa prezinte debilitati ale sistemului nervos central si atunci raul este ireversibil. In schimb, o carenta alimentara care afecteaza un copil mai mare de un an nu are decat efecte temporare, deoarece acesta poate fi restabilit in urma unei alimentatii corecte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cariatida - enciclopedia universala

Cariatida:  Statuie care reprezinta o femeie stand in picioare, menita sa indeplineasca functia unei coloane de sustinere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Carie - enciclopedia universala

Carie:  Boala ce distruge structurile dintelui, evoluand de la periferie (smalt) spre centrul dintelui (pulpa dentara). In prezent, in regiunea pariziana, de exemplu, un adolescent de 12 ani prezinta in medie 4 carii. Aceasta incidenta este probabil consecinta abundentei crescande a alimentatiei cu glucide. O carie este cauzata de actiunea combinata a trei factori: placa dentara (substanta care se formeaza pe dinti, compusa din resturile alimentare, din mucusul salivar si din bacterii), terenul (constitutia dintelui, ereditatea) si alimentatia. Bacteriile placii dentare asimileaza zaharurile rapide, prolifereaza si secreta un acid care ataca dintii si antreneaza formarea unei cavitati. Caria se instaleaza de preferinta in zonele neregulate, dificil de curatat. Ea incepe prin a ataca smaltul, creand o cavitate. La inceput nedureroasa, ea progreseaza in tesutul calcificat care acopera pulpa (den-tina), marind cavitatea si permitand bacteriilor sa invadeze pulpa dezgolita din centrul dintelui. Dintele devine atunci sensibil la contactul cu frigul si cu caldura, apoi la cel cu zaharurile. Netratata, caria antreneaza distrugerea dintelui si infectarea osului subiacent prin patrunderea microbilor. Prevenirea trebuie sa actioneze asupra celor trei cauze ale cariei: placa bacteriana trebuie sa fie eliminata zilnic printr-un periaj minutios completat cu trecerea printre dinti a atei dentare. O alimentatie echilibrata, saraca in zaharuri rapide (pe care le putem inlocui prin zaharuri de substitutie) este, de asemenea, eficace. In particular, nu trebuie incurajati copiii sa manance dulciuri, nici sa li se ofere acestea inainte de culcare. In sfarsit, este posibil sa se intervina de o maniera precoce asupra constitutiei dintelui intarindu-i smaltul prin administrarea de fluor (in apa, in sare sau in comprimate) in cursul primilor doisprezece ani de viata. In plus, se impune o supraveghere regulata (aproximativ anual) prin consultarea unui dentist.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cariera - enciclopedia universala

Cariera:  forma de relief antropic cu aspect de perete abrupt sau cuveta, create prin exploatarea la suprafata a unor substante minerale utile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 61 62 63

64

65 66 67 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct