´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 72

Carti populare - enciclopedia universala

Carti populare:  nume colectiv pentru mai multe texte de provenienta culta sau folclorica, in proza, avand intriga si personaje inspirate din lumea reala, care definesc situatii si propun solutii, modele de viata. Folosite pentru educatie populara, transmise pe cale orala, uneori editate, aceste carti constituie un patrimoniu al umanitatii care a circulat si pe teritoriul romanesc, inca de la inceputurile formarii standardelor culturii traditionale, a spiritualitatii romanesti. Ele atesta deopotriva apartenenta spatiului romanesc la marele bazin al culturii universale, ca si deschiderile ei catre orice fel de modele demne de urmat. Cartile populare cele mai cunoscute sunt: O mie si una de nopti, Albinusa sau Floarea darurilor, Bertoldo s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Carti sibiline - enciclopedia universala

Carti sibiline:  Carti pastrate in templul lui Jupiter de pe Capitoliu, in care erau reunite prezicerile Sibilei din Cumae si despre care se credea ca dezvaluie destinele Romei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cartilagiu - enciclopedia universala

Cartilagiu:  Tesut conjunctiv care constituie scheletul la embrion; la adult se intalneste in cantitate mica, indeosebi la nivelul suprafetelor osoase ale unor articulatii. Cartilagiul (cartilajul), o lamela alba, neteda si lucioasa, supla, rezistenta si elastica, este format din celule, condrio-citele, care asigura reinnoirea lui, fibre de colagen si substanta de baza, constituita mai ales din proteoglicani (molecule mari spongioase). Unele boli infectioase, tumorale, inflamatorii (artrita) sau degenerative (artroza), sau bolile osoase ca osteocondrita sau condrocalcinoza provoaca o alterare a cartilagiului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cartism - enciclopedia universala

Cartism:  Miscare politica a muncitorilor englezi in sec. XIX, cu scopul de a obtine satisfacerea unor revendicari economice si politice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 69 70 71

72

73 74 75 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct