´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 75

Cascada - enciclopedia universala

Cascada:  cadere verticala de apa produsa de un prag din albia unui rau.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CASE - enciclopedia universala

CASE:  (Computer Aided Software Engineering) - dezvoltare de software cu ajutorul calculatorului. Practic, este vorba despre asa numitele instrumente CASE

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CASEXIE - enciclopedia universala

CASEXIE:  Stare de slabiciune profunda a organismului, legata de o denutritie foarte importanta. Casexia in sine nu este o afectiune, ci un simptom ale carui cauze sunt diverse. Ea poate constitui consecinta unei anorexii (diminuarea sau pierderea totala a poftei de mancare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Casian Ioan - enciclopedia universala

Casian Ioan:  (n. ~360-365 d.H, Scythia Minor, adica Dobrogea de azi - d. ~450 d.H.) sfant al Bisericii Ortodoxe. De formatie latina, i-a studiat pe marii clasici: Virgiliu, Horatiu, Persiu, Sallustius, Cicero, de care a fost influentat. A calatorit la Bethlehem si, probabil, la intoarcere a intemeiat manastiri in zona Niculitelului de astazi, unde au fost gasite vestigii din veacurile 3-4 d.H. A cunoscut fete bisericesti din Palestina, Egipt, Italia si Galia (Franta de astazi) . A publicat Asezamintele manastiresti de obste si despre tamaduirile celor opt pacate principale, in 12 carti, 418-420; Convorbiri cu Parintii, in 24 de carti, 420-429; Despre intruparea Domnului contra luiNestorie, in 7 carti, 429-430. Cercetarile literare si arhelogice recente indica o legatura din ce in ce mai stansa intre institutiile si elementele de spiritualitate din Scythia Minor, ca manastiri, basilici, inscriptii, cruci, numeroase simboluri crestine pe ceramica descoperita in sapaturi, atitudini si sustineri ale episcopilor din Tomis pe de o parte, si caracterele specifice operei Sfantului Casian de pe alta parte: pretuire si dragoste calda pentru Biserica din Constantinopol si conducatorul ei, Sfantul Ioan Gura de Aur, pe care Teotim I de Tomis l-a cunoscut si l-a aparat de acuzatiile venite din partea lui Teofil al Alexandriei. Toate acestea alcatuiesc portretul unei personalitati, dar si imaginea unui loc astazi romanesc, care avea, inca de atunci, gratie si scrierilor lui Casian, un profil cultural distinct.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 72 73 74

75

76 77 78 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct