Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 77

Castorul - enciclopedia universala

Castorul:  este unul dintre cele mai mari rozatoare: el poate fi mai lung de 1 metro cu tot cu coada si poate cantari 30 kg! Dintii sai sunt puternici si ii permit sa se joace de-a taietorul de lemne. Cinci minute ii sunt suficiente ca sa taie un arbore cu un diametru de 10 cm. El foloseste trunchiurile pentru a-si fabrica sau a-si consolida un baraj, care poate avea o lungime de 300 metri si o grosime de 3 metri! Barajul serveste pentru a mentine apa la un nivel suficient de inalt in zona in care castorul isi face locuinta; aceasta este construita din crengi aranjate in forma de coliba si are intrarea sub apa. Castorul este vegetarian si mancarea sa preferata este scoarta de copac. O data un cupl de castor format va ramane unit pentru toata viata. Femela aduce pe lume intre 2 si 5 pui dupa 3 luni de gestatie; ei raman alaturi de parinti pana la varsta de 2 sau 3 ani. Astazi, castorul este protejat, dar mult timp a fost vanat pentru blana sa foarte apreciata de vanatorii de blanuri din nordul Americii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Castorul european (Castor fiber) - enciclopedia universala

Castorul european (Castor fiber):  Sau brebul a disparut la un moment dat din toata Europa. Prima data a disparut din Europa Occidentala si apoi in toata partea de est, inclusiv in spatiul sovietic. La noi a disparut in anul 1823, utimile exemplare fiind semnalate in zona Moldova-Veche - jud. Caras-Severin. Pentru ca incepand cu anul 1998 se incearca reintroducerea castorului in tara noastra si in unele zone repopularea a avut succes, astazi putem vorbi de castorul european ca facand din nou parte din fauna Roamniei. Speram ca povestea de succes a castorului sa fie urmata si in cazul altor animale disparute de la noi, macar acolo unde inca se mai poate. Felicitari celor care s-au ocupat de programul de repopulare - ICAS Brasov. Se estimeaza in momentul de fata o populatie de cateva zeci de exemplare, poate chiar sute, foarte putin dar macar stim ca el este acolo, ca exista in mediul lui natural. Castorul a disparut din Romania si din Europa din cauza vanatului excesiv atata pentru blana cat si pentru carne dar si din cauza amenajarii cursurilor de apa. Castorii sunt cele mai mari rozatoare din Europa. Pot ajunge la o greutate de 20 kg si o lungime de 1,5 m. Au capul mic, un corp indesat acoperit cu o plana deasa, impermeabila de culoare brun inchis. Picioarele castorilor sunt mici dar puternice, cu labele palmate, prevazute cu ghiare iar cele posterioare cu membrane. Coada castorului este elementul care il face usor de recunoscut. Aceasta este plata pe orizontala si acoperita cu solzi. Castorul se ajuta de coada atat pentru propulsie, fiind folosita ca o vasla cat si pentru intimidarea eventualilor pradatori prin lovirea puternica a suprafetei apei. Castorul este in totaliate un rozator ierbivor. Nu consuma peste sau alte vietati din apele unde traiesc. De aceea nu sunt o amenintare pentru fondul piscicol. Se hranesc cu frunze, mladite tinere, diferite plante acvatice iar toamna si mai ales iarna cu crengi si cu scoarta copacilor. Castorii sunt mesteri iscusiti in construirea barajelor din lemne, crengi, iarba si pamant. Aceste baraje ii ajuta sa ajunga prin apa la sursele de hrana si sa transporte mai usor crengile taiate catre locul de iernat. Isi construiesc pe malul apei un fel de cuiburi de mari dimensiuni, alcatuite din crengi,frunze,iarba si pamant. Aceste culcusuri au camere de locuit, camara cu provizii si un bun sistem de ventilatie al aerului. Iesirile sunt sub apa iar temperatura din interior este relativ constanta. Femela naste o singura data pe an in luna iunie pana la 5 pui, dupa o perioada de gestatie de 3-4 luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Castrare - enciclopedia universala

Castrare:  Ablatie chirurgicala a testiculelor (orhi-dectomie bilaterala) sau a ovarelor (ovariectomie bilaterala). Castrarea face parte din tratamentul unor cancere genitale (de ovare). Ea mai este practicata si pentru reducerea nivelurilor sangvine de hormoni, estrogeni sau testosteronul, care stimuleaza dezvoltarea cancerelor hormonodependente de san si de prostata. Aceasta interventie trebuie sa fie deosebita de ablatia unilaterala a testiculului sau a ovarului, practicata pentru tratarea tumorilor acestor organe si nu antreneaza nici una dintre consecintele castrarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Castru - enciclopedia universala

Castru:  Tabara militara romana fortificata ridicata cu scopul apararii granitelor sau a drumurilor comerciale si militare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 74 75 76

77

78 79 80 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct