´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 83

Cateterismul cardiac - enciclopedia universala

Cateterismul cardiac:  Consta in introducerea in cavitatea unui vas sangvin a unui cateter, care este facut sa alunece pana in cavitatile inimii pentru a-i explora functionarea. Cateterismul cardiac permite diagnosticarea unei boli cardiace, evaluarea gravitatii sale si aprecierea rasunetului ei, daca este vorba de o boala congenitala sau dobandita. Cateterismul cardiac este realizat sub control radioscopic si necesita o spitalizare de 48 pana la 72 de ore. Se practica o anestezie locala si o mica incizie la punctul de introducere a cateterului, in general la plica inghinala. Cateterul este introdus intr-o vena pentru explorarea cavitatilor drepte ale inimii, si intr-o artera pentru cea a cavitatilor stangi; apoi cateterul este impins pana in inima prin vas. Examenul dureaza intre 30 de minute si o ora si 30 de minute. Complicatiile sunt rare si pot fi mecanice: hemoragia la punctul de punctionare sau, exceptional, tromboza vasculara; ele pot fi si infectioase sau chiar sa antreneze tulburari ale ritmului: declansarea de extrasistole izolate sau in salve, adesea tranzitorii si fara consecinte grave, in timpul trecerii sondei in cavitatile cardiace. Riscul de accident fatal, extrem de mic, nu este legat, in general, de examenul in sine, ci de gravitatea bolii care a motivat practicarea catete-rismului cardiac.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cateterisn - enciclopedia universala

Cateterisn:  Introducere a unui catater (tub din material plastic, de calibru milimetric) intr-un vas sangvin sau intr-un canal natural in scopuri diagnostice sau terapeutice. Cateterismul este utilizat in special cu intentia de a realiza o radiografie, dupa injectarea unui produs de contrast, pentru a vizualiza cavitatile organismului; pentru a explora si a dilata, cu ajutorul unui cateter cu balonas, ingustarile vasculare si cardiace; pentru a masura debitele si presiunile sangelui in diferitele vase; pentru a introduce local substante medicamentoase sau pentru a evacua un lichid.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Catgut - enciclopedia universala

Catgut:  Fir rezorbabil, obtinut prin folosirea ca materie prima a tesutului conjunctiv al intestinului subtire de oaie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Catina, Ioan - enciclopedia universala

Catina, Ioan:  (n. 1828, Bucuresti - - d. 29 iulie 1851, Bucuresti) - poet. Participant activ la revolutia de la 1848. A citit, pe ulita Lipscani, la 11 iunie 1948, Proclamatia de la Islaz. A propus titlul publicatiei Pruncul roman, scoasa de C.A. Rosetti si Eduard Winterhalder in timpul revolutiei. A scris versuri romantice, strabatute de patos revolutionar: Poezii, 1846.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 80 81 82

83

84 85 86 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct