´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera K - pagina 10

Kogalniceanu, Mihail - enciclopedia universala

Kogalniceanu, Mihail:  (n. 6 septembrie 1817, Iasi - d. 20 iunie 1891, Paris) -om politic, istoric, publicist si scriitor. Astudiat la Luneville (liceul) si la Berlin (Dreptul) . I-a audiat pe Al. von Humboldt, G. Gauss, L. Ranke s.a. A fost profesor de istorie nationala la Academia Mihaileana, membru al Societatii Academice (1868) , presedinte al Academiei (1887-1890) , ministru si prim ministru. Ca istoric a fost adeptul metodei hegeliene. A tiparit in franceza si germana studii prin care milita pentru eliberarea tiganilor robi si a lasat oHistoire de la Valachie, de la Moldavie et des Valaques transdanubiennes, 1837, unde afirma constiinta unitatii nationale. A desfasurat o intensa activitate publicistica, preluand de la Gh. Asachi Alauta romaneasca si conducand Arhiva romaneasca (1840-1841; 1845, revista unde a tiparit pentru prima oara Letopisetele Tarii Moldovei si Cronicele Romaniei) , Dacia literara (1840) , Propasirea, Foaie stiintifica si literara (1844) , Steaua Dunarii (1855-1860) . S-a manifestat ca pasoptist, unionist, luptator pentru independenta. Ca scriitor a lasat proza memorialistica si de calatorie, ca si scrieri preromantice: Iluzii pierdute, Un intaiu amor, 1841; Trii zile din istoria Moldaviei, 1844 si satira sociala: Fiziologia provincialului la Iasi, 1844.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Koilonichie - enciclopedia universala

Koilonichie:  Anomalie a unghiilor, caracterizata printr-o forma concava sau prin fisuri. Koilonichia manifestata la un copil mic poate sa nu aiba nici o semnificatie patologica sau poate proveni din anomalii ereditare. La adult, ea poate fi urmarea fie a traumatismelor fizice sau chimice repetate (ea afecteaza atunci menajerele si coaforii), fie a unei boli dermatologice (sclerodermie, lichen, pelada), sangvine (anemie, poliglobulie) sau hormonale (boala hipofizara, tiroidiana) sau chiar poate proveni dintr-o carenta in vitamina B, sau dintr-o anomalie a metabolismului fierului (hemocromatoza). Se observa fie o deformare a uneia sau mai multor unghii in forma de lighean, fie o linie sau o fisura mediana longitudinala care separa unghia in doua jumatati. Singurul tratament este cel al cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Kore - enciclopedia universala

Kore:  Statuie antica greceasca reprezentand o fata tanara drapata cu vesminte lungi, in falduri, si plete ondulate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Korowai - enciclopedia universala

Korowai:  Tribul Korowai isi duce traiul in sud-estul regiunii Papua si numara aproximativ 3.000 de membri. Acestia sunt considerati a fi printre ultimii oameni din lume care practica chiar si in zilele noastre canibalismul. Pana in 1974, la descoperirea tribului, membrii sai isi aveau locuintele in copaci, insa dupa 1980 ei au inceput sa isi faca asezari pe pamant. Membrii triburilor korowai sunt poligami, dar in general un barbat nu se poate casatori inainte sa implineasca varsta de 20 de ani, pentru ca nu are posibilitatea sa-si cumpere o sotie. Fetele se casatoresc devreme, uneori chiar la 10 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

« 7 8 9

10

11 12 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct