Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 3

Nanisn - enciclopedia universala

Nanisn:  Dimensiuni anormal de mici ale inaltimii in raport cu inaltimea medie a indivizilor de aceeasi varsta si de acelasi sex. Trebuie sa se faca deosebirea intre nanismele ale caror cauze sunt antenatale si cele care debuteaza (sau care se evidentiaza) dupa nastere. Printre primele se afla: intarzierea cresterii intrauterine, anomaliile osoase, constitu-tioanle, intre care cea mai frecventa este acondroplazia (boala genetica ce afecteaza scheletul), unele anomalii cromozomiale care conduc la diverse malformatii (triso-mie 21), sindrom al lui Turner). Nanismele cu debut post-natal, cuprind anomaliile endocrine: hipotiroidia (absenta Stu deficienta glandei tiroide), insuficienta hormonului de crestere sau, mai rar, hipercorticismul (cresterea excesiva (cantitatii unuia sau mai multor hormoni corticosuprarenali). Unele boli sunt uneori responsabile de nanism. Malnutritia fi carenta afectiva pot sta, de asemenea, la originea unui autism. Atunci cand este posibil un tratament al razei, acesta trebuie aplicat. In unele cazuri sunt in curs incercari terapeutice de utilizare a hormonului de crestere Insa acestea sunt recente, iar reculul lor este insuficient Hentru a se putea sti care va fi inaltimea definitiva a copilului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

NAPLPS - enciclopedia universala

NAPLPS:  (North American Presentation Level Protocol Standard) -standard de protocol de prezentare a nivelelor din America de Nord.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Napoleon - enciclopedia universala

Napoleon:  Moneda franceza de aur cu efigia lui Napoleon I sau a lui Napoleon III, avand valoarea de 20 franci; a circulat si in Tarile Romane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Naratorul - enciclopedia universala

Naratorul:  Este instanta tipica a textului narativ literar. El comunica lumea narata unui cititor fictiv. Naratorul poate fi: o instanta narativa anonima, care nu participa la actiune; un personaj care joaca un rol in lumea narata. Caracteristici: este cel care comunica lumea creata de autorul abstract, cel care intermediaza intre autor si opera literara. Este o figura creata, care apartine ansamblului operei literare. Pare la prima vedere identic cu autorul, dar este o figura autonoma, creata de autor, ca si personajele romanului. Tipuri de narrator: naratorul-personaj (participa la actiune, de cele mai multe ori este personaj principal); naratorul-martor (ia parte la actiune in calitate de personaj secundar, prezent la momentele mari ale actiunii, are statut mai de graba de observator decat ca participant activ); naratorul-colportor (relateaza o actiune la care nu a luat parte direct, dar in care se implica afectiv, cunoscand-o bine din marturia unui apropiat care a fost implicat si pretinde ca vorbeste in numele lui). Tipuri de concretizare a relatiei dintre personaj (el din poveste) si narator (el/eu din discurs) sunt: narator > personaj (viziune din spate); narator = personaj (viziune impreuna cu

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct