´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 117

Amplitudine termica - enciclopedia universala

Amplitudine termica:  diferenta dintre valorile extreme ale temperaturii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amplitudine termica diurna - enciclopedia universala

Amplitudine termica diurna:  diferenta, in grade, dintre valoarea maxima si cea minima a temperaturii aerului in cursul unei zile (24 de ore).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amprenta genetica - enciclopedia universala

Amprenta genetica:  Configuratie particulara a secventelor de ADN al unui individ dat, care ii este specifica. Ca si imaginea amprentelor digitale, amprenta genetica este specifica fiecarui individ: cu exceptia gemenilor adevarati (homozigoti), probabilitatea ca amprentele genetice a doi indivizi sa fie identice este mai mica de 1 la 10 miliarde. Necesitand foarte putin material biologic (sange, sperma, fragmente de piele, par etc.), studiul amprentei genetice este folosit indeosebi in cercetarea paternitatii sau, in criminalistica pentru a disculpa sau ca proba hotaratoare in acuzarea unui suspect.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amputatie - enciclopedia universala

Amputatie:  Ablatie a unui membru sau unui segment de membru. Amputatia chirurgicala se practica cel mai adesea in cazul membrelor inferioare. Totusi, astazi ea se practica rar pentru completarea unei amputatii accidentale, in general fiind incercata reimplantarea membrului. Amputatia chirurgicala este cel mai adesea indicata pentru tratarea tumorilor maligne ale oaselor sau partilor moi ale membrelor, sau, la subiectii in varsta, pentru a preveni cangrena unui membru total lipsit de circulatie sangvina (arteriopatie, tromboza), atunci cand o operatie de revascu-larizare este imposibila sau a esuat. in sfarsit, se poate recurge la amputarea unor membre care si-au pierdut motricitatea si adesea orice sensibilitate, atunci cand prezenta lor deranjeaza sau impiedica punerea unei proteze. Dupa o amputatie, subiectul poate simti senzatii anormale care iau uneori forma de dureri intense: aceasta este algohalucinoza, sau durerea membrului fantoma, care corespunde unei interpretari eronate de catre creier a senzatiilor nervoase ale ciotului ca si cum ar proveni de la membrul, de fapt, amputat. Amputatiile care pastreaza calcaiul, genunchiul sunt mai bine tolerate decat amputatiile de coapsa. Amputatia membrelor inferioare la un subiect in varsta poate sa-l condamne la a zace in pat; in alte cazuri, si in functie de starea generala a amputatului, o proteza bine adaptata ii va permite sa regaseasca o viata sociala normala. De asemenea, reeducarea ciotului este intreprinsa imediat dupa amputare cu scopul de a obtine o cicatrizare satisfacatoare a tesuturilor si de a pregati membrul pentru aparatura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 114 115 116

117

118 119 120 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct