Enciclopedia universala

articole cu litera Y - noi

Yala - enciclopedia universala

Yala:  Mecanism de zavorare a usilor, gurii de alimentare cu combustibil, cutiei de acte etc. In cazul automobilelor, se livreaza, de regula, un set yale pentru care se foloseste o singura cheie.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera Y

Yanomamo - enciclopedia universala

Yanomamo:  Tribul Yanomamo este raspandit in Padurea Amazoniana, la granita dintre Brazilia si Venezuela, si numara aproximativ 20.000 de mebri, care traiesc in aproximativ 250 de sate. Particularitatea este ca membrii fiecarui sat traiesc sub un acoperis comun, numit "shabono". Aceste "shabono" au o forma ovala si aici dorm in comun toti membrii tribului, fapt care, solidaritatea populatiei. Yanomami au o dieta foarte saraca in sare si din acest motiv sunt populatia cu cea mai scazuta tensiune arteriala din lume. Un alt aspect este ca Doar barbatilor le este permis sa consume bauturi alcoolice si plante cu efect halucinogen, iar asta doar in cadrul petrecerilor. Un alt ritual este cel de endocanibalism, in care consuma oasele rudelor decedate. Scopul acestei traditii este de a reinnoda legaturile cu stramosii. Trupul celui decedat este incinerat, iar cenusa oaselor este amestecata cu mancarea. In cadrul populatiilor Yanomami din Venezuela nu exista relatii de tip homosexual sau bisexual, iar incestul este strict interzis, fiind pedepsit cu moartea.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera Y

Yard - enciclopedia universala

Yard:  Unitate de masura anglo-saxona pentru lungime (1 y = 0,9144 m).

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera Y

Yersinioza - enciclopedia universala

Yersinioza:  Infectie provocata de o bacterie Yersirtia. Yersinia este un gen bacterian din familia enterobacteriilor, constituit din bacili (bacterii in forma de bastonas) Gram negativi. Acest gen bacterian comporta trei specii care infecteaza un mare numar de animale si, mai putin frecvent, omul. Yersinia enterocolitica, foarte raspandita in sol, apa si plante, si prezenta in cantitate mica in fecalele a numerosi indivizi (purtatori sanatosi), este, in unele cazuri, responsabila de enterocolite (inflamatie a mucoasei intestinului) complicandu-se uneori cu septicemie, cu atingerea ganglionilor mezenterici, cu eritem nodos sau cu poliartrita. Yersinia pseudotuberculosis sau bacilul lui Malassez. si Vignal este responsabil de septicemie la om (stare infectioasa generalizata) si de atingere a ganglionilor, cei mezenterici indeosebi. Aceasta bacterie provoaca uneori simptome comparabile cu cele ale apendicitei. Yersinia pestis sau bacilul lui Yersin este agentul pestei (ciumei). Bacilii sunt izolati prin coprocultura (examen bacteriologic al fecalelor) sau prin cultura realizata pornind de la un prelevat ganglionar in caz de infectie digestiva. Toate yersiniozele sunt sensibile la antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera Y

1

2 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct