Enciclopedia universala

articole cu litera N - noi

n - enciclopedia universala

n:  (nano-) - prefix reprezentand valoarea 1/1.000.000.000.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera N

Nadejde, Ioan - enciclopedia universala

Nadejde, Ioan:  (n. decembrie 1854, Tecuci - d. 29 decembrie 1928, Bucuresti) - publicist si lingvist. Este un Ghica dupa mama. A fost profesor de romana, franceza si latina la Iasi. Fruntas al miscarii socialiste influentat de narodnicismul rus. Director la Basarabia", Contemporanul, Revista socialista, Critica sociala, Lumea noua unde si-a manifestat orientarea ideatica. A scris Gramatica limbii romane, 1884; Istoria limbii si literaturii romane, 1887; Dictionarul latin-roman, 1894. A tradus Fr. Engels Originea familiei, a proprietatii private si a statului; Manifestul socialist (de fapt Manifestul Partidului Comunist) .

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera N

Nadejdea - enciclopedia universala

Nadejdea:  (1927-1944) - saptamanal politic si cultural al Partidului Roman din regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor. A aparut la Varset. Director fondator: Sandu Butoarca.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera N

Nagatul - enciclopedia universala

Nagatul:  este o pasare de vreo treizeci de centimetri care se recunoaste dupa motul negru in permanenta ridicat. Acest mot este format din 5 sau 6 pene negre foarte subtiri. In zbor se recunoaste de asemenea destul de usor prin silueta sa rotunjita si coloratia alb cu negru a aripilor. La origine nagatul era o pasare care traia in zonele mlastinoase. In prezent el se gaseste si pe campiile si in tinuturile umede cu arbusti. Este o pasare migratoare: traieste in Europa intre martie si iulie, apoi pleaca in nord-vestul Africii. Se hraneste cu insecte, larve, viermi, moluste, graunte si, din cand in cand, cu vegetale. El scoate sunete caracteristice care sunt diferite dupa cum zboara sau sta pe sol: in zbor face pic-uit sau chi-uit, iar la sol ti-ti-ti-ti. Cuibul sau este o mica groapa in pamant pe care o captuseste cu ierburi uscate. Aici femela depune 4 oua pe care le cloceste timp de 25 de zile.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera N

1

2 3 4 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct