´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 180

APM - enciclopedia universala

APM:  (Advanced Power Management) - sistem prezent pe unele calculatoare personale, destinat economisirii energiei electrice. Daca masina nu este folosita o perioada de timp, elementele mari consumatoare de energie sunt oprite si trecute in stare de asteptare pana la actionarea tastaturii sau mouse-ului de catre utilizator. Daca economia realizata nu este prea importanta, acest sistem realizeaza totusi diminuarea procesului de imbatranire a tubului monitorului si evita aparitia urmelor datorate expunerii prelungite a aceleiasi imagini pe ecran.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apnee - enciclopedia universala

Apnee:  Oprire a respiratiei, cu durata variabila, fara oprire cardiaca. O apnee poate fi temporara de la cateva secunde pana la unul sau doua minute sau poate dura mai mult timp, punand in pericol viata subiectului prin provocarea de leziuni cerebrale ireversibile. Apneea poate fi voluntara (plonjare submarina, explorare a functiei respiratorii) sau nu. Apneea de somn poate surveni la ambele sexe si la orice varsta. Ea este socotita in unele cazuri cauza mortii subite a nou-nascutului; frecventa apneei somnului creste cu varsta. Atunci cand puseele de apnee sunt foarte numeroase (mai mult de 30 in 6 ore), ele sunt raspunzatoare de o dezorganizare a somnului si de o oxigenare insuficienta a sangelui. Se estimeaza ca forma cea mai curenta si cea mai grava de apnee a somnului, apneea obstructiva a somnului, afecteaza un individ din o suta, intre varstele de 30 si 50 ani, cel mai adesea obez si care sforaie mult. Majoritatea bolnavilor fiind constituita din obezi, tratamentul consta, in primul rand, intr-o reducere a greutatii. In plus, trebuie evitat consumul de alcool cu doua ore inainte de culcare si sa nu se ia somnifere. Un tratament eficace al apneei de somn exista deja de mai multi ani: prin aplicarea unei masti pe nas si gura in timpul somnului, se obtine mentinerea unei presiuni pozitive constante in caile respiratorii; aerul, provenind de la un compresor, este trimis prin masca in caile nazale si in interiorul cailor respiratorii pentru a le mentine deschise. Uneori este utila o interventie chirurgicala: ea consta din indepartarea totala sau partiala a valului palatin (palatoplastie), si chiar, in unele cazuri rebele, practicarea unei traheotomii (deschiderea traheii) pentru a scurt-circuita caile aeriene superioare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apofiza - enciclopedia universala

Apofiza:  Apofiza este o proeminenta osoasa. Exista apofize articulare, a caror forma variaza cu tipul de articulatie careia le apartin, si apofize nearticulare, care constituie locul de insertie a unui muschi sau a unui tendon. Acestea din urma sunt denumite, dupa localizarea lor, tuberozitate, tubercul, spina, creasta sau linie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apofizita - enciclopedia universala

Apofizita:  Inflamatie a unei apofize. Originea apofizitelor, varietati de osteocondroze de crestere, este inca prost cunoscuta. Aceste afectiuni ar putea surveni ca urmare a unui traumatism, a unei infectii microbiene, a unor tulburari vasculare sau endocrine. In general benigne, ele se intalnesc cel mai des la subiectii tineri. Evolutia lor poate dura mai multe luni si, in anumite cazuri, poate impune o imobilizare cu gips.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 177 178 179

180

181 182 183 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct