´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 252

AU - enciclopedia universala

AU:  (Aritmethical Unit) - unitate aritmetica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Audiograma - enciclopedia universala

Audiograma:  Grafic reprezentand capacitatile auditive ale fiecarei urechi. O audiograma se stabileste cu ajutorul unui audiometru, aparat electronic care emite sunete de diferite frecvente (grave, medii sau acute). Pe abscisa sunt exprimate frecventele in hertz (audiograma tonala) sau procentajele de inteligibilitate (audiograma vocala); pe ordonata apar pierderile auditive in decibeli. Audiograma tonala consta in cercetarea pragurilor auditive ale unui subiect pentru diverse frecvente. Audiograma vocala permite precizarea intelegerii silabelor, deci evaluarea jenei sociale antrenate de pierderea auditiva si, eventual, prescrierea unei proteze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Audiometrie - enciclopedia universala

Audiometrie:  Masurare instrumentala a auzului, complement al acumetriei, care este masuratoarea clinica. Se poate distinge audiometria subiectiva, care necesita o colaborare intre subiectul testat si medicul sau, de audiometria obiectiva, care nu necesita un raspuns al subiectului supus testului. Audiornetria subiectiva se practica cu un aparat clectronic numit audiometru. Audiometria automatica consta in a-l face pe pacient sa asculte sunete variate, mai intai grave, apoi din ce in ce mai acute, pentru a preciza el insusi, prin propria perceptie, pragurile auditive. Audiometria frecventelor inalte consta in testarea auzului pentru frecventele mai acute decat cele ale spectrului sonor al vocii. Audiometria tonala determina pragul de auditie al fiecarei frecvente pentru fiecare ureche, fie prin conductie aeriana a sunetului, fie prin conductie osoasa. Audiometria vocala determina pragurile de auditie nu numai ale sunetelor pure, ci chiar ale cuvintelor din doua-trei silabe, ceea ce permite medicului sa evalueze dificultatile de comunicare ale pacientului. Audiometrie obiectiva se bazeaza pe inregistrarea si analizarea raspunsurilor fiziologice ale sistemului auditiv. Timpanometria analizeaza, multumita unei sonde care obtureaza conductul auditiv extern, ecoul unei vibratii sonore reflectate pe membrana timpanica in functie de presiuni variabile. Acest test da informatii privind functionarea urechii medii si privind permeabilitatea trompei lui Eustachio. Studiul reflexului stapedian consta in testarea capacitatilor muschiului scaritei (oscior al urechii medii). Inregistrarea potentialelor evocate ale cailor auditive permite, cu ajutorul electrozilor plasati in diferite parti ale craniului, sa se analizeze raspunsurile electrice ale creierului la stimulii sonori emisi de un audiometru.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Audioprotezist - enciclopedia universala

Audioprotezist:  Tehnician specializat, care are misiunea de a alege, a furniza, a adapta si a urmari functionarea protezelor auditive.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 249 250 251

252

253 254 255 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct