´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 257

Autarhie - enciclopedia universala

Autarhie:  Sistem economic impus de stat ce se bazeaza pe utilizarea exclusiva a resurselor nationale, suprimand pe cat posibil importurile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autenticitatea - enciclopedia universala

Autenticitatea:  Trasatura caracteristica a prozei de analiza, implica refuzul schematismului psihologic si al problematicii exclusiv sociale. Presupune sinceritate absoluta, banalitate scoasa de sub tirania semnificativului, renuntare la stilul frumos (anticalofilie). Autenticitatea reprezinta conditia esentiala a originalitatii si primeste statutul de valoare estetica. Principiul autenticitatii in literatura este o conventie care vizeaza reducerea distantei dintre existenta reala si universul secund al operei. El fuctioneaza atat la nivelul formei operei, cat si la nivelul continutului, dar conceptia despre autenticitate si solutiile de a o realiza difera in functie de factorii obiectivi (contextul in care traieste autorul), cat si subiectivi (individualitatea autorului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autism - enciclopedia universala

Autism:  Ruptura a activitatii mintale de realitatea exterioara si retragerea mai mult sau mai putin totala in lumea imaginara si a fantasmelor. Acest termen, creat in 1911 de catre psihiatrul elvetian Eugen Bleulcr, se aplica deopotriva adultului si copilului. Autismul copilului. La copil . autismul este comun pentru diverse sindroame psihotice. Cauzele sale raman disputate. Unii, ca psihanalistul american Bruno Betelhcim, considera autismul ca o reactie de aparare a copilului, care vede orice relatie cu viul ca fiind distructiva. Altii il explica printr-o disfunctie a sistemului nervos central. Autismul infantil se manifesta intotdeauna inaintea varstei de 30 luni, cel mai adesea in primul an al vietii. Autismul lui Kanner este forma tipica. El se manifesta printr-un dezinteres al copilului fata de lumea insufletita ca si pentru propria sa imagine din oglinda, prin gesturi si jocuri stcrcotipe cu obiectc ca o pietricica, o sforicica etc. Intarzierea de limbaj este frecventa. Sensul termenului de autism s-a largit si acopera o parte a domeniului psihozelor infantile precoce (inainte de 5 ani). In precizarea diagnosticului, distinctia intre autism si arieratia mintala este adesea delicata. Nu exista tratament al cauzelor autismului infantil. Scoli speciale, sprijinirea si sfatuirea parintilor si familiilor, uneori o terapie comportamentala (indeosebi pentru a reduce numarul de automutilari) pot contribui la o ameliorare a bolii. Autismul la adult. La adult, autismul este cel mai des un simptom clinic al schizofreniei. El apare ca o aparare a subiectului fata de angoasa provocata de lumea exterioara, perceputa ca ostila si amenintatoare. Autismul este o stare indescriptibila de bizarerie in care se amesteca angoasa si extazul, cu un sentiment de dizolvare in infinit care poate face loc unei impresii de gol si de plictiseala insuportabila, uneori cauza a sinuciderii. Bolnavul se rupe treptat de lumea reala, care curand nu mai arc semnificatie, restrangandu-se la ceea ce propria sa lume imaginara vede ca ar fi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autoanticorp - enciclopedia universala

Autoanticorp:  Anticorp indreptat impotriva unui constituent al organismului care il produce. Autoanticorpii sunt produsi in cursul bolilor autoimune si depistarea lor permite adesea sa se confirme diagnosticul bolii. Totusi, autoanticorpi pot aparea in mod natural la subiectii in varsta fara sa antreneze manifestari clinice. Ei nu par deci sa fie in mod sistematic patogeni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 254 255 256

257

258 259 260 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct