´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 278

Azi - enciclopedia universala

Azi:  Revista romana de literatura, critica si arta scoasa de Zaharia Stancu intre anii 1932-1938; 1939-1950, revista scoasa lunar la Bucuresti. Publicatie antifascista.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Azil politic - enciclopedia universala

Azil politic:  Drept de protectie acordat de catre un stat unei persoane supuse persecutiilor politice in alt stat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Azonalitate - enciclopedia universala

Azonalitate:  prezenta unui fenomen natural care nu este in concordanta cu particularitatile zonale ale teritoriului respectiv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Azoospermie - enciclopedia universala

Azoospermie:  Absenta totala a spermatozoizilor in sperma emisa. Azoospermia este o cauza importanta de sterilitate masculina. Ea difera de oligospermie (cantitate mica de spermatozoizi) si de astenospermie (insuficienta mobilitate a spermatozoizilor). Azoospermia afecteaza aproximativ 1 % dintre barbati. Cercetarile efectuate prin examene clinice si dozari hormonale permit sa se stabileasca doua forme de azoospermie: azoospermia excretorie si azoospermia secretorie. In cazul azoospermiei excretorie spermatozoizii se formeaza normal in testicul, dar obstructia canalelor deferente sau epididimelor impiedica transportul lor spre veziculele seminale si prostata. Aceasta obstructie poate rezulta dintr-o boala cu transmisie sexuala, dintr-o tuberculoza, dintr-o interventie chirurgicala practicata in regiunea inghinala sau dintr-o infectie cronica a aparatului genital. In cazul azoospermiei secretorie spermatozoizii nu se mai formeaza in testicul. Biopsia tcsticulara confirma aceasta anomalie. Cand aceasta azoospermie este congenitala, ea poate proveni dintr-o criptorhidie (testiculele ramase in abdomen), dintr-un sindrom al lui Klinefelter (prezenta unui cromozom X suplimentar) sau dintr-o mucoviscidioza. Azoospermia secretorie este uneori consecutiva unei orhite (inflamatie testiculara) sau unor tratamente anticanceroase. Majoritatea acestor forme de azoospermie nu au in prezent vreun tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 275 276 277

278

279 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct