´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 36

Acta - enciclopedia universala

Acta:  In Roma antica, desemna documentele oficiale care contineau deciziile Senatului si ale magistratilor, ca si dispozitiile imparatului. Pe vremea lui Iulius Cezar s-a inceput si publicarea de acta diurna, documente care informau poporul asupra principalelor evenimente si masuri de peste zi. In hagiografia religioasa, termenul acta a fost utilizat pentru a indica culegerile de procese ale martirilor sau de vieti ale sfintilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Actinomicoza - enciclopedia universala

Actinomicoza:  Boala infectioasa provocata de actinomicete. Actinomicetele traiesc in mod normal in cavitatea bucala a fiintelor umane. Aparitia infectiei este favorizata de o igiena dentara precara si de o stare imunodepresiva. Infectia se dezvolta adesea pornind de la un focar initial (carie dentara) si se propaga in organism. Localizarile obisnuite ale actinomicozei sunt pielea, oasele, creierul, plamanul si pleura. Evolutia este, in general, favorabila multumita unei antibioterapii prelungite, de mai multe luni, cu penicilina. O interventie chirurgicala este necesara adesea pentru a exciza sau drena fistula.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Actinoreticuloza - enciclopedia universala

Actinoreticuloza:  Dermatoza cronica a adultului, cauzata de o hipersensibilitate a pielii la lumina. Actinoreticuloza afecteaza indeosebi barbatii trecuti de 50 ani. Ea pare sa fie cauzata de asocierea unui teren alergic familial si personal cu o fotosensibilizare. Leziunile, foarte pruriginoase, predomina pe zonele expuse la lumina. De la simple placi eczematiforme rosii si descuamante, ele se transforma la capatul a catorva luni sau ani in papule mari care pot sa se intinda pe zonele protejate de lumina si, in final, sa se intinda pe tot corpul. Singurul tratament este corticopuvaterapia (tratament care asociaza corticosteroizii cu radiatiile ultraviolete A). Masurile de protectie fata de lumina sunt indispensabile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Actionare Hibrida - enciclopedia universala

Actionare Hibrida:  Un vehicul are doua motoare care preiau pe rand actionarea. De regula exista un motor cu ardere si un electromotor. Incarcarea bateriei pentru electromotor se realizeaza prin actionarea cu gaz sau benzina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 33 34 35

36

37 38 39 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct