´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 66

Afta - enciclopedia universala

Afta:  Mica ulceratie superficiala, dureroasa, observata cel mai des pe mucoasa bucala si uneori pe mucoasa genitala. Aftele pot fi izolate sau pot sa se integreze intr-o boala mai generala, aftoza. Daca originea lor este necunoscuta, nu exista nici o indoiala ca recidivele lor, foarte frccvcntc, sunt legate de factori infectiosi, hormonali, alimentari si de surmenaj. Ele se vindeca, de obicei, fara a necesita tratament, in vreo zece zile. Evoluand in pusee, aftele pot fi de marime foarte mica (aftele miliare) sunt uriase (aftele necrotice ale lui Sutton). Aftele bucale sunt ulceratii rotunde sau de forma ovala, pe fond galbui si inconjurate de un halou rosu inflamator. Ele afecteaza gingiile, marginea interna a buzelor si laicilor, marginile limbii. Aftele genitale, rar izolate, se observa in principal in boala lui Bch^et, in care ele sunt asociate la numeroase afte bucale. Tratamentul consta in aplicarea de antiseptice, de anestezice locale si de antibiotice (tetraciclina), spalaturi de gura antiseptice, aport de vitamine din grupul B Masurile de prevenire clasice sunt importante pentru aftele bucale: o buna igiena bucodentara si suprimarea alimentelor care declanseaza puseele: svaiterul, fructele uscate sau acide (nuci, alune etc.) si condimentele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aftoza - enciclopedia universala

Aftoza:  Afectiune cronica ce este caracterizata prin pusee de afte bucale si/sau genitale. In aftoze, puseele de afte sunt asociate cu semne extra-mucoase (leziuni oculare, nervoase sau vasculare, febra, afectare a starii generale) si recidiveaza la intervale mai mult sau mai putin apropiate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

AFX - enciclopedia universala

AFX:  (Application Field eXchange) - schimbarea campului aplicatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Agamaglobulinemie - enciclopedia universala

Agamaglobulinemie:  Absenta a gamaglobuline-lor (imunoglobulinelor G, sau IgG, plasmatice care joaca rol de anticorpi) in sange. Absenta gamaglobulinelor favorizeaza aparitia infectiilor bacteriene grave si recidivante . In toate cazurile, tratamentul asociaza o antibioterapie cu injectarea de gama-globuline purificate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 63 64 65

66

67 68 69 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct