Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 266

Craniu - enciclopedia universala

Craniu:  Cutie osoasa care contine si protejeaza encefalul. Craniul este de forma aproximativ ovala, cu un pol posterior mai voluminos si cu o capacitate de aproximativ 1. 500 centimetri cubi. Partea superioara a craniului formeaza bolta craniana, inchisa spre partea de jos printr-o portiune osoasa orizontala, baza. Traumatismele craniului, cu sau fara fractura, sunt patologiile cele mai frecvente. Ele reprezinta aproximativ 80% dintre accidentele casnice ale copilului (caderea de pe o masa de infasat, de pe un scaun, de pe o scara, de pe bicicleta etc.). Semnele unei fracturi a craniului depind de regiunile atinse ale creierului si de natura leziunilor: vertije, tulburari de vedere, pierdere a starii de constienta, paralizie, pierdere a sensibilitatii etc. Tratamentul chirurgical al fracturii, daca este necesar, consta in inlocuirea unui os sau in evacuarea unui hematom. De altfel, craniul poate fi afectat de aceleasi boli ca si oricare alt os: anomalii de calcificare, consecinta, de exemplu, a unor tulburari hormonale, tumori benigne sau maligne etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crapul (Cyprinus carpio) - enciclopedia universala

Crapul (Cyprinus carpio):  Poate fi considerat una din marile bogatii ale apelor noastre. Este originar din Asia iar prima data a fost crescut de catre chinezi cu 3000 de ani in urma. In Europa a ajuns pe la 1500, adus de catre negustori. Din acest moment crapul populeaza rapid si foarte eficient aprope toate raurile si baltile Europei, ajutat atat de om cat si de faptul ca este un peste foarte adaptabil. Crapul are o rezistenta mare la conditiile nefavorabile de mediu si este un peste foarte prolific. Putem spune despre crapul comun ca este un peste de talie mare. La maturitate si in conditii favorabile poate ajunge la o lungime de 1,1 m si o greutate de 40 de kg. In cazuri exceptionale pot ajunge la greutati mai mari. Sporul de crestere este undeva la 1,4 kg pe an iar crapii pot trai pana la 40 de ani. Crapul comun sau crapul romanesc poate fi intalnit la noi in tara cu precadere in apele de ses si mai ales in Dunare si in Delta Dunarii unde a gasit conditii foarte bune pentru dezvoltare. Corpul crapului este usor turtit lateral, cu capul relativ mare si gura indreptata in jos, cu mustati, cu buze carnoase care se alungesc sub forma unui tub. Cu ajutorul lor scurma pe fundul apelor in cautarea hranei. Crapul salbatic are forma corpului mai alungita decat cea a crapului de crescatorie. Cel de crescatorie este mai rotund si mai inalt la spate. Sunt pareri care considera ca ar fi specii diferite. Coloritul crapului este brun - auriu dar cu variatii mari in functie de mediul in care traiesc. Exemplarele care traiesc in mlastini si in balti sunt mai negricioase in timp ce exemplarele din apele curgatoare sunt mai deschise la culoare. Corpul crapului comun este acoperit cu solzi mari. Reproducerea crapului are loc in lunile aprilie-mai-iunie, atunci cand apa depaseste temperatura de 18 grade. In aceasta perioada femela poate avea o cantitate de icre de pana la 23% din greutatea ei corporala. La depunerea icrelor masculii lovesc puternic femelele in abdomen pentru a ajuta la evacuarea icrelor. Aceste sunt depuse de obicei pe vegetatia subacvatica, pe crengi si buturugi si sunt fecundate de masculi prin stropirea cu lapti. Durata ecloarii icrelor difera in functie de temperatura apei si variaza intre 5 si 10 zile. Crapul este un peste foarte iubit si apreciat de catre pescarii sportivi. Datorita acestui peste a aparut un stil specific de pescuit care este apreciat si practicat de foarte multi pescari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crasescu, Victor - enciclopedia universala

Crasescu, Victor:  (n. 16 octombrie 1850, Chisinau - d. 1917) . A absolvit Medicina la Bucuresti. A ramas pentru proza scurta pe care a scris-o, notabila prinsurprinderea veridica a amanuntelor cu mijloace stilistice foarte reduse: Schite si nuvele, 4 vol., 1893. A lasat si romane: Ovreiul, 1899 pline de pitoresc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Crasnaru, Daniela - enciclopedia universala

Crasnaru, Daniela:  (n. 14 aprilie 1950, Craiova) - poeta. Redactor la revista Ramuri, director la Editura Ion Creanga. Dupa 1989 deputat liberal in Parlamentul Romaniei (1992-1996) . A debutat cu versuri senzuale, pline de prospetime: Lumina cat umbra, 1973; evoluand spre o lirica a marilor intrebari existentiale: Spatiul de gratie, 1976; Arcasii orbi, 1978; Crang hipnotic, 1979, Premiul Uniunii Scriitorilor; Vanzatorul deindulgente, 1981; Niagara de plumb, 1984; Emisferele de Magdeburg, 1987; Fereastra in zid, 1988. A scris si povestiri: Pluta rasturnata, 1990.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 263 264 265

266

267 268 269 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct