´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 49

Capidan, Theodor - enciclopedia universala

Capidan, Theodor:  (n. 15 aprilie 1879, Prilep, Macedonia - d. 1 septembrie 1953, Bucuresti) - filolog. Aroman. A absolvit Filologia romanica la Leipzig (cu Gustav Weigand) , a fost asistent la Institutul Balcanic din Leipzig, profesor la Universitatea din Cluj, apoi din Bucuresti. Membru al Academiei (1936) . S-a ocupat de dialectele limbii romane. Lucrarea sa capitala este Meglenoromanii, 3 vol.: Istoria si graiul lor, 1925; Literatura populara la meglenoromani, 1928; Dictionar megleno- roman, 1936.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Capilar - enciclopedia universala

Capilar:  Vas de diametru foarte mic care conduce sangele de la arteriole la venule. Capilarul este un vas sanguin sau limfatic, cu diametrul cel mai mic dintre toate vasele din organism (8-15 microni), are pereti subtiri si prin el sangele curge cu viteza redusa, astfel incat la nivelul lui pot avea loc schimburile respiratorii si nutritive dintre sange si tesut. Peretele capilarului este format dintr-un singur strat de celule plate, intre care exista din loc in loc mici orificii prin care se poate comunica liber intre interiorul si exteriorul vasului. Aceste orificii sunt insa atat de mici, incat nu permit celulelor sangelui sa paraseasca interiorul capilarului. Totusi, uneori, in cazuri de infectie, globulele albe pot strabate peretele capilar, fenomen numit diapedeza, si se indreapta catre focarul infectat. In jurul capilarului pot exista rare celule contractile, care pot modifica calibrul capilar. La om, aspectul vaselor capilare poate fi cercetat pe conjunctiva ochiului sau mai usor la degetele de la mana procedeu numit capilaroscopie. Dupa ce se pica la baza unghiei, o picatura de ulei de cedru, care mareste vizibilitatea cu o lupa ce mareste de 80-100 de ori se pot urmari numarul, forma, conturul vaselor capilare, precum si fluxul sangelui. Permeabilitate capilara, capacitatea peretelui capilar de a lasa sa treaca in afara vasului elementele continute in sange. Cand permeabilitatea capilara este crescuta, apa, substantele minerale, proteinele sangelui parasesc in cantitate mare vasul si se acumuleaza in tesuturi, producand o crestere de volum a regiunii respective. Rezistenta capilara, capacitatea peretelui capilar de a rezista la cresterea presiunii sangelui din vas sau la tractiune exterioara. Cand rezistenta capilara este scazuta, in special pe piele, se pot observa vanatai ce apar la cele mai mici lovituri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Capilarita - enciclopedia universala

Capilarita:  Inflamatie acuta sau cronica a capilarelor sangvine, uneori a arteriolelor si venulelor alaturate, antrenand manifestari cutanate predominant la nivelul gambelor. Capilaritele au cauze si mecanisme, in general, prost cunoscute. Uneori poate fi invocat un mecanism imunologic, o diminuare a circulatiei venoase (varice si flebite ale membrelor inferioare) sau un factor alergic. Capilaritele sunt raspunzatoare de mai multe simptome cutanate, mai mult sau mai putin difuze, asociate in mod divers: purpura, semnul cel mai caracteristic; o coloratie bruna sau galbuie a pielii, datorata depunerilor de fier provenind din globulele rosii distruse pe loc; o forma frecventa este dermita ocre a gambelor, consecinta unei insuficiente cronice a circulatiei venoase. Nu exista un tratament curativ realmente eficace, in afara celui al unei eventuale cauze. Corticosteroizii si pomezile atenueaza mancarimile si leziunile eczematiforme pe care le prilejuieste aceasta inflamatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Capilaroscopie - enciclopedia universala

Capilaroscopie:  Tehnica de examinare a vaselor capilare cutanate, permitand diagnosticarea unor tulburari circulatorii: vascularitele si conectivitele. Simpla, rapida si inofensiva, examinarea consta in observarea capilarelor prin piele. Pacientul isi pune mana pe o placa luminoasa. Medicul observa, cu ajutorul unui microscop, pielea de la marginea unghiei cu scopul de a nota numarul si aspectul capilarelor. Fotografiile vor permite comparatiile ulterioare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 46 47 48

49

50 51 52 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct