Enciclopedia universala

articole cu litera F - pagina 4

Factor necrozant al tumorilor - enciclopedia universala

Factor necrozant al tumorilor:  Substanta a sistemului imunitar avand mai ales rol in lupta impotriva celulelor canceroase. In engleza: Tumor Necrosis Factor (TNF). Factorii necrozanti ai tumorilor fac parte dintre citokine (proteine secretate de o celula si care se fixeza pe o alta celula pentru a declansa aici diverse fenomene, ca multiplicarea sa sau diferentierea sa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Factor predispozant - enciclopedia universala

Factor predispozant:  Factor care creste riscurile de aparitie a unei boli. Exista factori predispozanti care tin de mediu (canalizarile, gazele de esapament, fumul de uzina, produsele chimice, radioactivitatea, bolile infectioase etc.) susceptibili sa fie raspunzatori de unele boli. Ereditatea, tabagismul, mai ales atunci cand fumul este inhalat, iar consumul este mai mare de sase tigarete pe zi, obezitatea, hipertensiunea arteriala, hiperlipidemia (nivel ridicat al lipidelor sangvine), mai ales hipercolesterolemia cu niveluri coborate ale lipo-proteinelor de mare densitate (HDL), hiperglicemia (nivel ridicat al lipidelor sangvine), diabetul, sedentarismul, stresul etc. , sunt factori predispozanti ai unei boli coronariene. Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc pentru un accident vascular cerebral.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Factorie - enciclopedia universala

Factorie:  Punct pentru schimb de marfuri situat, de obicei, pe coastele teritoriilor nou descoperite in Africa, Asia si America; primele factorii au fost infiintate de navigatorii portughezi (sec. XV).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

Fading - enciclopedia universala

Fading:  Scadere temporara a capacitatii de franare a unui vehicul ca urmare a supraincalzirii garniturilor de frictiune (placute sau saboti), peste limita maxima pe care acestea o pot suporta, sau ca urmare a fierberii lichidului de frana in etrieri sau in cilindrii de frana, fierbere care ar putea conduce la aparitia bulelor de aer in circuitul de frana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera F

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct