Enciclopedia universala

articole cu litera G - pagina 2

Gaina - enciclopedia universala

Gaina:  este cel mai raspandit animal de crescatorie din lume. Carnea sa si ouale pe care le face aproape in fiecare zi fac parte dintre principalele surse de proteine pentru multe populatii. Cocosul este in general foarte colorat, spre deosebire de gaina, si creasta de culoare stacojie de pe capul lui este mult mai dezvoltata. Cu siguranta ca deja te-a trezit dimineata devreme cu faimosul lui strigat: cucuriguuu , mult mai impresionant decat cotcodacelile si caraielile gainilor! El este agresiv si nu tolereaza usor prezenta unui alt cocos in cotetul sau de pasari; aceasta duce inevitabil la certuri care se rezolva cu puternice lovituri de cioc si de pinteni (pintenii sunt excrescentele lungi, cornoase de pe labele cocosului). Gainile alese pentru a face pui clocesc o duzina de oua timp de 21 de zile; puisorii ies din oua spargandu-le coaja cu ciocul. Gainilor si cocosilor le place foarte mult sa manance rame, boabe de porumb si de grau, iarba si mici insecte. Tot ciugulind, ele inghit si mici pietricele, care o data ajunse in pipota ajuta la zdrobirea grauntelor.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera G

Gainusa de balta (Gallinula chloropus) - enciclopedia universala

Gainusa de balta (Gallinula chloropus):  Este o pasare migrataore ce o putem intalni la noi destul de des in perioada martie - octombrie pe aproape orice ochi de apa cu un palc de stuf care sa-i ofere protectie si loc de cuibarit. Gainusa de balta este deseori confundata cu lisita cu care se aseamana mult dar este de dimensiuni mai mici - are aproximativ 30 cm. Penajul este negru cu nuante brune pe aripi si spate. Are o coada scurta pe care o tine ridicata,cu ceva pene albe in lateral. Ciocul este de culoare rosie portocalie cu o pata de alb - galbui la varf. Vom putea vedea si o dunga alba de-a lungul trupului care parca da contur aripilor. Picioarele sunt relativ lungi, acoperite parca cu solzi, de culoare verzui si cu ceva rosu spre pulpe. Puii sunt acoperiti cu puf negru si au ciocul si crestetul capului de culoare rosie. Mai tarziu puful capata nuante maronii iar primul penaj complet este de culoare maro - deschis. Convetuiesc de obicei pereci - perechi, singuratice, stapanind fiecare cate un colt de balta. Mare manie se dezlantuie atunci cand apare vreun invadator dornic de frumusetile gainusei. Stapanul iazului il alunga imediat, ajutat de multe ori si de gainusa. Cuibul il fac in desisul stufului si clocesc ambii parteneri. Gainusa de balta depune pana la 12 oua iar periaoda de incubatie este de 20 de zile. Sunt ani in care reusesc sa creasca doua serii de pui.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera G

Gaita (Garrulus glandarius) - enciclopedia universala

Gaita (Garrulus glandarius):  Despre gaita (Garrulus glandarius) putem spune ca este cea mai frumusica pasare din familia ciorilor (corvidae). Datorita hranei omnivore si a faptului ca este foarte adaptabila, gaita este raspandita in toata Europa. La noi poate fi intalnita din zona delta si pana in zona alpina. Gaita prefera tinuturile impadurite insa nu evita nici parcurile din orase si chiar gradinile. Se spune despre gaita ca este foarte isteata si poate imita sunetele si cantecele foarte multor pasari. Penele de pe spate si piept au o culoare placuta cenusie-roscata, de o nuanta mai inchisa pe spate si mai luminoasa pe piept. De la coltul ciocului pleca doua dungi negre pe obraji ca niste favoriti. Negrul il gasim partial si pe aripi si pe coada. Ca semn distinctiv la gaita vom putea observa pe marginea exterioara a aripilor un penaj pestrit de un albastru deschis traversat de liniute negre. Lungimea este de 35 cm, deschiderea ripilor de 55 - 58 cm iar greutatea de 140 -190 g. Hrana gaitei sa este omnivora si pentru ca distruge cuiburile altor pasari pentru a se infrupta din oua sau pui,este considerata o pasare daunatoare. Insa, intr-un ecosistem bine echilibrat, gaita ajuta in controlarea populatie de pasari din zonele in care se hraneste. Toamna tarziu incepe sa ingroape in pamant sau sa ascunda in diferite locuri, ghinde, alune, fructe de padure pe care apoi le cauta pe timpul iernii, cand hrana este mai putina. Cuibul il construieste in copaci mici de inaltime la inceputul lunii aprilie. Gaita depune pana la 7 oua de culoare albastrui iar perioada de incubatie este de 20 de zile.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera G

Gajul - enciclopedia universala

Gajul:  Se mai numeste si amanet si este tot o garantie reala, indeplinind aceeasi functie ca si ipoteca, cu deosebirea ca are intotdeauna ca obiect bunuri mobile care se incredinteaza creditorului sau unui tert.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera G

« 1

2

3 4 5 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct