Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 3

Halici, Mihail - enciclopedia universala

Halici, Mihail:  (n. 19 octombrie 1643, Caransebes - d. 1712) - carturar. A absolvit Colegiul Reformat, inceput la Sibiu si terminat la Aiud. A fost rector la Colegiul Reformat din Orastie, a calatorit prin Europa, nu se stie exact in ce tara a murit. I se atribuie Dictionarium valchico-latinum (Dictionarul valaho-latin) , cunoscut si ca Anonymus Caransebiensis (dateaza de dinainte de 1700) . I-a dedicat o oda in romaneste prietenului sau Francisc Papai, publicata de Moses Gaster in Chrestomatie romana, 1891.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Halima - enciclopedia universala

Halima:  carte populara ce cuprinde, inlantuite original, basme, fabule, anecdote orientale reproduse dupa O mie si una de nopti si O mie si una de zile. S-a raspandit in sec. al XVIII-lea prin filiera greceasca. A fost atestata versiunea greceasca a Calugarului Rafail din Hurezi (1757) - Aravicon Mithologhicon (Povesti arabe) , prescurtata, iar prima traducere atestata dateaza din 1771 (in Moldova) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Halippa, Pantelimon - enciclopedia universala

Halippa, Pantelimon:  (n. 1 iulie 1883, Cubolta, Soroca - d. 30 aprilie 1979, Bucuresti) poet. A absolvit Seminarul Teologic la Chisinau, a fost arestat ca student la Tartu si trimis in Siberia, apoi la Sighet si la Gherla. Fondatorul publicatiei Viata Basarabiei". Lucrari: Flori de parloaga, versuri, 1921; Basarabia pana la anexarea ei laRusia (in rusa) , 1914; Bogdan Petriceicu Hasdeu, 1939. In manuscris: Pamantul nadejdilor mele, 1940; Cronica vietii mele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hallstatt - enciclopedia universala

Hallstatt:  Numele conventional al primei perioade a fierului, denumita astfel dupa localitatea cu acelasi nume din sudul Austriei, unde, in sec. XIX, a fost descoperita o mare necropola (peste 2000 de morminte).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct