Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 41

Inhibitor al coagularii - enciclopedia universala

Inhibitor al coagularii:  Substanta naturala sau medicamentoasa susceptibila sa opreasca sau sa incetineasca procesul de coagulare. Printre moleculele anticoagulante fiziologice (inhibitoare ale coagulariii), se gasesc antitrombina III, proteinele Csi S si inhibitorul caii intrinseci. Deficitul lor provoaca formarea de cheaguri in sistemul venos (embolie pulmonara, flebita) si uneori si in sistemul arterial. Efectele nefaste induse de deficitele de inhibitori ai coagularii sunt prevenite prin luarea de anticoagulante pe cale orala. Substantele medicamentoase anticoagulante (heparina. antivitaminele K) sunt destinate sa impiedice coagularea tncazul pacientilor care au risc de tromboza (flebita, imobilizare prelungita, purtatul unei proteze valvulare cardiace).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inhibitor al enzimei de conversie - enciclopedia universala

Inhibitor al enzimei de conversie:  Medicament capabil sa blocheze actiunea enzimei care transforma angiotensina I (proteina prezenta in sange), inactiva, intr-o forma activa, angiotensina II. Inhibitorii enzimei de conversie, sau IEC, unt utilizati in tratamentul hipertensiunii arteriale si al insuficientei cardiace. Recent, a fost pusa in evidenta importanta lor ca protector in urmarile unui infarct miocardic. Aceste medicamente sunt contraindicate in caz de alergie la produs si in caz de sarcina. Administrarea este orala, asociata uneori cu prescrierea unui diuretic, ceea ce presupune o supraveghere a functiei renale. Efectele nedorite sunt in principal ameteli, dureri de cap, o oboseala, o tuse; mai rar, greturi, o diaree, palpitatii, reactii alergice, o scadere brusca a tensiunii arteriale, o insuficienta renala, care pot impune reducerea dozelor sau oprirea luarii medicamentului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inhibitor al monoaminoxidazei - enciclopedia universala

Inhibitor al monoaminoxidazei:  Medica ment utilizat fie ca antidepresiv, fie ca antiparkinsonian. Inhibitorii monoaminoxidazei (INAO.) sunt reprezentati, in principal, de iproniazid, nialamida si toloxaton. Monoaminoxidaza, a carei sinteza o inhiba aceste substante, este o enzima care impiedica degradarea catecolaminelor creierului si ale sistemului simpatic (adrenalina, noradrenalina, serotonina, feniletilamina). Inhibitorii de monoaminoxidaza sunt indicati in tratamentul depresiilor care rezista la antidepresoarele imipraminice, denumite tricielice (INAOA si neselective), si in cel al bolii lui Parkinson si a sindroamelor parkinsoniene (INAOB.). Ei sunt contraindicati in caz de delir, de stare maniacala, de antecedente vasculare cerebrale - mai ales la persoanele in varsta -, de atingere hepatica grava, de anestezie generala. Se pot observa o hipertensiune ortostatica (ameteli la ridicare si in pozitie verticala), dar si crize hipertensive, tulburari neurologice (hiperreflexi-vitate, polinevrita, convulsii), insomnii, chiar o forma grava de hepatita, zisa fulminanta. In principiu, nici un medicament nu trebuie sa fie asociat cu inhibitorii de monoaminoxidaza. Bauturile alcoolice si alimentele care contin amine biogene (branzeturi fermentate, banane, ficat de pasare, vin rosu etc.) sunt interzise din cauza riscului de hipertensiune pe care-l antreneaza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inhibitor al sintezei acidului uric - enciclopedia universala

Inhibitor al sintezei acidului uric:  Medicament hipouricemiant, care micsoreaza sinteza acidului uric in ficat, rinichi si mucoasa intestinala. Inhibitorii de acid uric sunt alopurinolul si tiopurinolul. Alopurinolul este un inhibitor al xantinoxidazei, enzima care permite transformarea bazelor purinice (substante azotate) si, mai cu seama, conversia hipoxantinei in xantina apoi in acid uric. Tiopurinolul exercita un efect inhibitor retroactiv (dupa metabolizare) asupra precursorilor de hipoxan-tina. Aceste medicamente sunt administrate amandoua pe cale orala. Inhibitorii sintezei de acid uric sunt indicati in tratamentul de fond al gutei si al hiperuricemiei asimptomatice. Ei sunt contraindicati in caz de sarcina. Litiaza urinara, cu aparitie rara, reactiile alergice cutanate, tulburarile digestive, durerile de cap, vertijele, o ginecomastie (dezvoltarea sanilor la barbat) sunt efecte care pot surveni. Administrarea altui medicament antigutos, colchicina, permite prevenirea acceselor de guta de la inceputul tratamentului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct