Enciclopedia universala

articole cu litera K - pagina 4

Keratoacanton - enciclopedia universala

Keratoacanton:  Tumora cutanata benigna caracterizata printr-un ciclu evolutiv care duce la regresia sa completa si spontana. Un keratoacantom este o leziune care survine cel mai des intre 50 si 60 ani. El are forma unei tumori perfect delimitate, amplasata pe fata sau pe spatele mainii. Leziunea se intinde, pentru ca apoi sa se micsoreze, iar in doua sau trei luni ajungand sa dispara. Este de dorit sa se procedeze la ablatia sa chirurgicala, care serveste concomitent si ca biopsie, permitand sa se stabileasca faptul ca nu este vorba de un cancer.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Keratocon - enciclopedia universala

Keratocon:  Deformare in forma de con a corneei legata de o subtiere a acesteia ca urmare a unei anomalii a colagenului sau. Un keratocon, de cauza necunoscuta, prezinta adesea un caracter ereditar si poate insoti alte anomalii ca tri-somia 21 (mongolismul) sau atopia (predispozitia la alergie). Keratoconul se manifesta printr-un astigmatism care apare tardiv, creste treptat si devine din ce in ce mai neregulat. In paralel, corneea continua sa se subtieze si pot aparea opacitati in jurul zonei deformate, antrenand o scadere a acuitatii vizuale. In majoritatea timpului evolutia este foarte lenta, intinzandu-se pe mai multi ani. Acesta face apel la corectarea astigmatis-mului cu ochelari apoi, atunci cand acesta devine prea important, cu lentile de contact de un anumit fel. Pentru a preveni perforarea corneei foarte subtiate, este necesar sa se procedeze la o grefa de cornee, care da rezultate deosebit de satisfacatoare in majoritatea cazurilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Keratoconjunctivita - enciclopedia universala

Keratoconjunctivita:  Inflamatie simultana a conjunctivei si a corneei. O keratoconjunctivita este o complicatie frecventa a unei conjunctivite. Dupa cauza sa, o keratoconjunctivita poate sa se manifeste in modalitati foarte diferite. Keratoconjunctivita cu adenovirus se caracterizeaza prin aparitia, sub cornee, a unor mici noduli rotunjiti si albiciosi care nu deranjeaza vederea decat daca sunt situati pe axul vizual. Ei regreseaza de obicei fara a lasa sechele, insa foarte lent, in cateva luni, chiar in mai multi ani. Keratoconjunctivita uscata, cea mai frecventa, mai ales la persoanele in varsta, este legata de o insuficienta a secretiilor lacrimale. Aceasta uscaciune oculara poate face parte din sindromul lui Gougeret-Sjogren. Ea provoaca uneori aparitia unor filamente formate din celule care se desprind din cornee. Afectiunea poate fi insotita de o senzatie dureroasa de corp strain in ochi si poate antrena o ulceratie a corneei cu un risc de suprainfectie si de perforatie. Keratoconjunctivita flictenulara, foarte rara, se traduce prin dezvoltarea pe conjunctiva si pe cornee a unor mici noduli cenusii care duc la constituirea unor mici vezicule umplute cu un lichid limpede, denumite flictene. Acestea se resorb dupa cateva zile. Aceasta afectiune insoteste adesea o primo-infectie tuberculoasa. Diagnosticul unei kerato-conjunctivite se pune pe baza unui examen oftalmologie. Tratamentul este cel al cauzei (colire cu antibiotice, chiar cu substante antivirale, colire destinate sa compenseze insuficienta lacrimala si sa accelereze cicatrizarea).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

Keratodermie palmoplantara - enciclopedia universala

Keratodermie palmoplantara:  Afectiune cutanata caracterizata printr-o hiperkeratoza (ingrosare a pielii) a palmelor si a suprafetelor plantare. Unele forme ale keratodermiei palmoplantare sunt ereditare. Altele, zise dobandite, sunt consecinte ale unor traumatisme repetate (activitati manuale care genereaza calozitati), ale unei infectii (sifilis, gonococie), ale unei intoxicatii (arsenic), ale unei boli dermatologice (eczema, lichen, psoriazis). Tratamentul este, pentru keratodermiile dobandite, cel al bolii in cauza si, pentru toate formele, aplicarea de keratolitice (medicamente pe baza de uree sau de acid salicilic) si eventual administrarea de retinoide pe cale orala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera K

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct