Enciclopedia universala

articole cu litera N - pagina 22

Nervul lui Arnold - enciclopedia universala

Nervul lui Arnold:  Nerv format de ramura posterioara a celei de a doua radacini cervicale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nervul pneumogastric (X) - enciclopedia universala

Nervul pneumogastric (X):  Nervul pneumogastic, sau nervul vag, este cel mai lung dintre nervii cranieni. El porneste din bulbul rahidian (parte a trunchiului cerebral) si inerveaza, prin fibrele sale voluntare, o parte a valului palatin si faringele, si, prin fibrele sale vegetative, traheea, plamanii, esofagul, inima, ficatul si o mare parte a aparatului digestiv. Este nervul principal al partii parasimpatice a sistemului nervos vegetativ care comanda viscerele. Acest nerv, concomitent senzitiv si motor, este capabil sa elibereze acetilcolina, care provoaca o contractie a bronhiilor sau o incetinire a batailor inimii. El poate, de asemenea, sa creasca secretiile gastrice si pancreatice, poate actiona asupra veziculei biliare, poate controla variatiile vocii, poate interveni in deglutitie (el asigura in parte motricitatea faringelui si a valului palatin), in tuse, in stranut si in peristaltism (miscarile organelor cavitare, in particular cele ale intestinului). Nervul spinal (XI) - nerv motor are doua radacini, una in encefal, cealalta in maduva spinarii. El inerveaza, pentru partea sa craniana, muschii valului palatin si ai laringelui (nervul laringean) si, pentru partea sa spinala, muschii scheletului: muschiul sternocleido-mastoidian (de o parte si alta a gatului) si trapezul (in spatele gatului si al umarului), care iau parte la miscarile capului si gatului. Nervul trigemen (V) - nerv motor este si senzitiv si se ramifica in trei ramuri distincte: nervul oftalmic, nervul maxilar superior si nervul maxilar inferior. Ca nerv motor, el controleaza muschii masticatiei si administreaza productia de saliva si de lacrimi. Ca nerv senzitiv, el asigura sensibilitatea pentru aproape intreaga piele a fetei si capului, a dintilor, a cavitatii bucale, a pleoapei superioare, a sinusurilor si a celor doua treimi anterioare ale limbii. In cursul nevralgiei faciale, se observa crize foarte scurte si foarte intense de dureri care iradiaza in regiunea acestui nerv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nervul rahidian - enciclopedia universala

Nervul rahidian:  Nerv legat de maduva spinarii. Exista 31 perechi de nervi rahidieni: 8 perechi de nervi cervicali, 12 perechi de nervi dorsali, sau toracici, 5 perechi de nervi lombari, 5 perechi de nervi sacrali si o pereche de nervi coccigieni. Nervii rahidieni sunt miesti: radacina lor posterioara este senzitiva si poarta ganglionul spinal, radacina lor anterioara find motorie. Fibrele lor senzitive transmit informatiile receptorilor senzitivi ai pielii si muschilor spre maduva spinarii, in timp ce fibrele lor motorii transmit semnalele maduvei spinarii spre muschi si glande. O leziune a unui disc intervertebral (structura anatomica ce este constituita din tesut cartilaginos, reunind vertebrele si jucand un rol de amortizor intre ele) poate comprima o radacina a unui nerv rahidian si poate provoca dureri vii. Un traumatism al unui nerv rahidian poate genera o pierdere a sensibilitatii si a motricitatii unei parti a corpului. O leziune a unui nerv rahidian, o degenerescenta, o infectie, un diabet, o carenta in vitamine sau o intoxicatie constituie sursa de dureri, de intepenire sau de contracturi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

Nervul sciatic - enciclopedia universala

Nervul sciatic:  Nervul sciatic este principalul nerv al membrului inferior. El controleaza articulatia soldului, a genunchiului si a gleznei, precum si numerosi muschi (indeosebi muschii posteriori ai coapsei si totalitatea muschilor gambei si ai piciorului) si cea mai mare parte a pielii coapsei, gambei si piciorului. Acest nerv este cel mai lung si cel mai voluminos din corpul omenesc. El ia nastere din plexul sacral, in principal din cea de a 5-a radacina lombara (L5) si din prima radacina sacrala (S1), si se indreapta spre fesa; dupa ce a traversat regiunea posterioara a coapsei, el se imparte la nivelul genunchiului (regiunea poplitee) in doua ramuri care se ramifica pana la picior. Atingerea cea mai frecventa a nervului sciatic este sciatica, durere care iradiaza, in principal, in fesa si in coapsa, uneori si in gamba si in picior. O luxatie a articulatiei soldului sau o fractura a partii superioare a peroneului pot, de asemenea, sa lezeze acest nerv si sa antreneze tulburari care merg de la redoarea pana la paralizia muschilor pe care ii inerveaza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera N

« 19 20 21

22

23 24 25 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct