Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 127

Polimenoree - enciclopedia universala

Polimenoree:  Flux menstrual care survine la intervale mai frecvente decat de obicei (la mai putin de 24 de zile). O polimenoree este cauzata de o scurtare a ciclului menstrual fie in prima sa faza (faza de maturare a foliculului ovarian), fie in cea de a doua faza (faza Iuteala, care corespunde degenerescentei foliculului transformat in corp galben). Scurtarea fazei de maturare a foliculului corespunde unei hiperactivitati ovariene, care poate antrena o absenta a ovulatiei. Scurtarea duratei de viata a corpului galben, mai frecventa, se intalneste mai ales la pubertate si in cursul premenopauzei. In perioada de activitate genitala, aceasta insuficienta Iuteala se observa in cadrul sindromului ovarelor polichistice, in caz de hiperprolactinemie (secretie excesiva de prolactina), sau in cazul luarii de micropilule. Scurtarea primei faze a ciclului nu necesita vreun tratament, doar daca cumva nu are loc ovulatia: in acest caz, administrarea de hormoni permite declansarea acesteia. Tratamentul scurtarii celei de a doua faze a ciclului (faza Iuteala) consta in administrarea de progesteron natural sau de progestative de sinteza si in tratamentul cauzei, atunci cand este posibil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Polimiozita - enciclopedia universala

Polimiozita:  Orice boala inflamatorie autoimuna (in cursul careia organismul produce anticorpi indreptati impotriva propriilor lui tesuturi), caracterizata printr-o atingere, izolata sau nu, a muschilor striati. Simptomele polimiozitelor sunt foarte variabile. Muschii afectati, in general cei ai coapselor si ai umerilor, sunt durerosi si le lipseste forta: bolnavului ii vine greu sa se ridice de pe scaun, sa se ridice din pozitia orizontala, sa mearga, sa se pieptene, apoi, in cele din urma, chiar sa inghita. Acestei atingeri musculare i se pot asocia leziuni purpurice, dureri articulare, o febra uneori ridicata, o hipertrofie a ganglionilor etc. Evolutia poate fi acuta si poate atinge muschiul cardiac; subacuta, cu un risc de atingere respiratorie; sau cronica. Tratamentul consta in prescrierea de antiinflamatoare (corticosteroizi, indeosebi) si de imunosupresoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Polinevrita - enciclopedia universala

Polinevrita:  Atingere a sistemului nervos periferic caracterizata prin tulburari senzitive si motorii, survenind simetric de ambele parti ale corpului si predominand la extremitatile nervilor. Acestea sunt diverse: intoxicatie (alcoolism), anomalie genetica, carenta alimentara, infectie, inflamatie, sindrom paraneoplazic (secretia de catre o tumora a unei substante care difuzeaza in organism si ataca sistemul nervos), tulburare metabolica (diabet zaharat). In cursul unei polinevrite, atingerile sunt simultane pentru toti nervii implicati la un anume pacient, tulburarile fiind in majoritatea cazurilor atat senzitive, cat si motorii. Evolutia poate fi acuta sau cronici. Tulburarile senzitive sunt parestezii (senzatii neplacute, ca furnicaturile sau piscaturile, simtite pe piele), o alterare a sensibilitatii la temperatura si la durere si o alterare a senzatiilor proprioceptive (relative la articulatii si la muschi). Topografia acestor anomalii este numita "in ciorap" sau "in manusa". Tulburarile motorii sunt paralizii care debuteaza, in general, la membrele inferioare si privesc muschii ridicatori ai piciorului. Nu exista un tratament specific. Afectiunea poate regresa de la sine. In alte cazuri, ea regreseaza sau dispare cu tratarea cauzei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Polinoza - enciclopedia universala

Polinoza:  Orice afectiune alergica provocata de catre polenurile continute in stamine (organele masculine ale plantelor cu flori), raspandite fie de catre vant, fie de catre insecte. Polenurile cele mai alergizante sunt cele ale arborilor, ale gramineelor si al parachernitei (Parietaria offwinali. s). Polinoza, predominanta primavara, este cea mai caracteristica dintre manifestarile atopiei (tendinta generala de a dezvolta alergii). Ea se poate traduce printr-o coriza spasmodica (febra fanului), o conjunctivita, un astm, aceste boli putand fi asociate (mai ales coriza spasmodica si conjunctivita). Aceste tulburari au o evolutie sezoniera. Acesta este cel al alergiilor: suprimarea, daca este posibil, a oricarui contact cu alergenele; luarea de medicamente care vizeaza diminuarea simptomelor (anti-histaminice, antidegranulante, anticolinergice, corticosteroizi locali, betastimulante); daca acest tratament se dovedeste ineficace, o desensibilizare prin administrarea de ; doze minime de alergene este lucrul care mai poate fi i incercat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 124 125 126

127

128 129 130 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct