Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 85

Picior plat - enciclopedia universala

Picior plat:  Prabusirea boitei plantare responsabila de o crestere a suprafetei de sprijin plantar pe sol. Piciorul plat poate deveni dureros dupa pubertate, adesea din cauza unei luari importante in greutate. El este atunci contracturat si antreneaza o claudicatie (schiopatat) prin eschivarea de la gestul de a se sprijini pe suprafata plantara. Doar piciorul plat dureros necesita un tratament ce asociaza purtatul de talpi ortopedice care, scobind bolta plantara, duc la reeducarea si intarirea muschilor plantei piciorului. Tratamentul chirurgical este rezervat picioarelor plate deosebit de dureroase; acesta consta in blocarea articulatiei varfului boitei plantare (artrodeza).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Picior scobit - enciclopedia universala

Picior scobit:  Scobire excesiva a boitei plantare a piciorului dand acestuia un aspect cambrat. Piciorul scobit poate fi provocat de o leziune neurologica (o paralizie musculara, de exemplu), dar, de cele mai multe ori, cauza lui ramane necunoscuta. La inceput, piciorul este suplu, iar defor-matiile sale pot fi usor corectate cu talpi ortopedice si prin reeducare. Mai tarziu, atunci cand piciorul este rigid si oasele sunt deformate, tratamentul este chirurgical; interventia cea mai frecventa consta in scurtarea metatarsienelor (tarsectomie) si in blocarea articulatiilor varfului boitei plantare (artrodeza).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Picior stramb - enciclopedia universala

Picior stramb:  Malformatie congenitala complexa a piciorului caracterizata prin retractii tendinoase si musculare asociate cu malformatii osoase, de asa natura incat sprijinul piciorului pe sol nu mai este repartizat normal pe regiunea plantara. Depistarea unui picior stramb se poate face inainte de nastere, multumita ecografiei obstetricale. La nastere, inca se mai poate corecta manual deformatia, dar, in absenta tratamentului, deformatiile devin ireductibile. In general, cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari. Intreprins de la nastere, tratamentul consta in manipulari zilnice in vederea mladierii si indreptarii piciorului, urmate de punerea unor mici atele sau de aparate gipsate succesive pentru mentinerea piciorului intr-o pozitie buna. La capatul a 3 luni de astfel de manevre, se face un bilant pentru a aprecia eficacitatea tratamentului. In caz de corectare buna, tratamentul este urmat pana Ia varsta mersului; daca nu, inainte de varsta mersului se practica o interventie chirurgicala de eliberare a muschilor retractati, urmata de o imobilizare gipsata pe o durata de 2-3 luni. In toate cazurile, tratamentul kineziterapie si ortopedic (atele, gips) va fi urmat pana la sfarsitul cresterii. La sfarsitul cresterii, pot ii practicate alte interventii chirurgicale in caz de deformatii osoase sau de retractii musculotendinoase prea importante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Piciorongul (Himantopus himantopus) - enciclopedia universala

Piciorongul (Himantopus himantopus):  Este o pasare care prefera zonele litorale, deltele, lagunele si lacurile litorale unde cauta plajele umede si zonele mlastinoase in care isi pot procura hrana cu usurinta. Poate fi vazut si in terenurile agricole inundate sau in orezarii. Piciorongul este intalnit in toata Europa. Ajunge rar in Europa Continentala si foarte rar in zonele nordice. Piciorongul prefera temperaturile mai ridicate. In Romania prefera baltile, lacurile si zonele mlastinoase din Dobrogea insa o densitate mai mare a aceste pasari o gasim in Delta Dunarii. Toamna pleaca de la noi catre Bazinul Marii Mediterane si revine primavara in luna aprilie. Piciorongul este o pasare usor de recunoscut dupa piciorele sale foarte lungi, de culoare rosie sau roz si a penajului alb cu negru. Ciocul este lung, subtire si de culoare neagra. Pe perioada verii crestetul capului si ceafa au un colorit maroniu inchis spre negru. Iarna, atat capul cat si gatul sunt complet albe. Lungimea corpului este de 33-36 cm, anvergura aripilor de 70 cm iar greutatea este de 250-300 g. Piciorongul se hraneste cu mici nevertebrate pe pe care le prinde cu ajutorul ciocului sau lung din mal sau chiar din apa. Cuibul este construit pe plaja sau pe insulele mici in mici scobituri in pamant pe care le captuseste cu putina iarba. Femela depune 3-4 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 82 83 84

85

86 87 88 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct