Spermatozoid: Celula reproducatoare masculina. Spermatozoidul este un filament microscopic de 50 micrometri lungime, compus dintr-un cap, dintr-o parte intermediara si dintr-un flagel (coada). Capul, oval, ascutit in fata si aplatizat in spate, masoara 3 micrometri grosime. El este aproape in intregime format din nucleu care contine genomul (materialul genetic, suportul ereditatii). Dupa cap urmeaza partea intermediara, care asigura producerea de energie, parte legata direct de flagel, subtire, lung si flexibil, care, la randul lui, asigura deplasarea. Flagelul propulseaza capul spermatozoidului, care inainteaza osciland la dreapta si la stanga, ceea ce ii permite sa ocoleasca obstacolele. Un spermatozoid poate supravietui intre 24 si 48 orc in caile genitale feminine, unde sc deplaseaza, cu vreo 3 milimetri pe minut, pentru a intalni ovulul, pe care il fecundeaza in una din trompele uterine. Anomalii ale spermatozoizilor pot antrena o sterilitate: anomalii de forma, de numar si de mobilitate, constitutionale sau dobandite (blenoragie netratata, astupare a canalelor deferente etc.). Ele sunt puse in evidenta prin studiul spermei, numit spermograma.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Spermicid: Contraceptiv local care actioneaza distrugand spermatozoizii. Spermicidele se prezinta sub forma de creme, de ovule sau de bureti. Aceste substante pot, de asemenea, sa fie folosite ca agenti de ungere pentru unele tipuri de prezervative masculine. Spermicidele sunt utilizate mai ales in cazuri de raporturi sexuale neregulate sau de contraindicatii ale pilulei. Folosirea lor nu se concepe decat in asociere cu un prezervativ sau, in cazul cremelor, cu o diafragma. Ele sunt contraindicate in caz de hipersensibilitate la diferite produse. Eficatitatea spermicidelor depine de buna lor utilizare. O crema spermieida trebuie sa fie plasata in fundul vaginului, cu ajutorul unei pere de cauciuc sau cu o seringa, inaintea fiecarui raport sexual cu penetrare masculina. Este necesar sa se repete aplicatia Ia fiecarc nou raport. Cremele spermicide au o actiune imediata. Buretii sunt pusi cu degetele in fundul vaginului, in contact cu colul uterin. O data amplasati, buretii asigura o protectie imediata care dureaza 24 ore. Efectul contraceptiv este inhibat de sapunuri si de numeroase antiseptice. Doar o toaleta externa, cu apa curata, este acceptabila in primele 6 pana la 8 ore care preced aplicarea si imediat dupa raportul sexual. O senzatie de arsura sau o iritatie pot sa se manifeste la unul sau la celalalt dintre parteneri, insa reactiile alergice locale sunt rare.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Spermograma: Examen al spermei care are drept scop studiul numarului si mobilitatii spermatozoizilor, precum si procentajul de spermatozoizi anormali. O spermograma se efectueaza atunci cand un cuplu apeleaza la consultatie din cauza infertilitatii. Atunci este important sa se determine eventuala existenta a unor anomalii ale spermei si de a sti daca aceasta sterilitate este trecatoare sau definitiva. In fapt, febra si luarea de anumite medicamente pot diminua in mod tranzitoriu numarul de spermatozoizi. In caz de constatare a unei anomalii, medicul prescrie intotdeauna cel putin o spermograma inainte de a stabili un diagnostic definitiv. Spermograma analizeaza 3 caracteristici ale spermatozoizilor. Numarul de spermatozoizi trebuie sa fie de minimum 30 milioane pe mililitru intr-un ejaculat normal (de la 2 la 6 mililitri). O concentratie inferioara traduce o oligospermie, in timp ce absenta de spermatozoizi constituie o azoo. spermie. Mobilitatea spermatozoizilor este, de asemenea, studiata: 30% dintre ei trebuie sa fie mobili in prima ora si sa ramana mobili 4 ore dupa ejaculare. Sub aceste praguri se vorbeste de astenospermie primitiva sau secundara. Analiza formelor anormale se face pe baza spermo-citogramei (frotiu care permite examinarea unui numar de 100 spermatozoizi). O sperma este considerata ca fiind suficient de frecundanta atunci cand mai mult de 30% dintre spermatozoizi au o forma normala. Se considera anormali spermatozoizii prea mici (hipotrofici), cu cap dublu (bicefali), cu flagel dublu (bifizi). Sub acest procentaj (adica mai putin de 30% forme normale), se vorbeste de teratospermie. O spermograma se practica intr-un laborator de analize medicale. Inainte de examen, pacientul trebuie sa se abtina de la orice relatie sexuala pe timp de 3-5 zile, cu scopul ca sperma emisa sa corespunda cantitativ criteriilor de referinta. In ziua examenului, dupa ce a urinat pentru a elimina germenii prezenti intotdeauna in canalul uretral, barbatul isi recolteaza singur sperma prin masturbare.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
SPG: (System Program Generator) - macroprocesor, cu facilitati remarcabile de macroprelucrare, gandit pentru implementarea comoda a translatoarelor limbajelor de programare si a programelor de asistenta a executiei programelor obiect produse de translatoare. SPG a fost implementat pentru prima oara pe calculatorul ATLAS, servind la implementarea unui translator ALGOL. SPG indeplineste multe din calitatile necesare unui sistem extensibil, permitand programa-torului sa defineasca date si instructiuni de prelucrare si control cu sintaxa complexa.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S