Spondilartropatie: Afectiune inflamatorie cronica ce se caracterizeaza printr-o atingere articulara vertebrala. Termenul de spondilartropatie grupeaza patru afectiuni inflamatorii: spondilartrita anchilozanta, ori pelvispondilita reumatismala; sindromul oculo-uretro-sinovial, denumit, de asemenea, si sindromul lui Fiessinger-Leroy-Reiter (FLR.); unele forme de reumatism psoriazic, ori artrita psoriazica; reumatisme care insotesc bolile inflamatorii cronice ale intestinului (indeosebi rectocolita hemoragica si boala lui Crohn). Spondilartropatiile afecteaza mai mult barbatii decat femeile. Tratamentul se bazeza pe utilizarea antiinfla-matoarelor nesteroidiene, luate de preferinta seara, inainte de culcare. Spondilartropatiile care sunt insotite de semne biologice ale inflamatiei (viteza de sedimentare ridicata) sau de semne, chiar minore, ale inflamatiei intestinale cronice beneficiaza adesea de un tratament de fond cu salazo-pirina. Atunci cand soldul este grav afectat, o sinoviorteza (distrugerea sinovialei, tesutul care tapeteaza peretii cavitatilor articulare), realizata cu acid osmic, poate stopa evolutia artritei permitand astfel sa se evite punerea unei proteze.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Spondilita: Inflamatie a unei vertebre. Spondilita este, de fapt, o osteomielita (inflamatia unui os) vertebrala. Ea este foarte adesea asociata unei inflamatii a discului intervertebral adiacent: atunci se vorbeste de o spondilodiscita.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Spondilodiscita: Inflamatie simultana a unui disc intervertebral si a vertebrelor adiacente, de cele mai multe ori de origine infectioasa. O spondilodiscita poate fi de origine infectioasa. Mai rar, o spondilodiscita este de origine neinfectioasa legata de o spondilartropatie sau de un sindrom SAPHO (sinovita-acnee-pustuloza-hiperostoza-osteita). In forma sa obisnuita, o spondilodiscita antreneaza dureri vii rachidiene care, foarte repede, impiedica bolnavul sa se deplaseze si este insotita de febra si frisoane. Diagnosticul se bazeaza pe efectuarea scintigrafiei osoase si mai ales pe utilizarea imagerei prin rezonanta magnetica (IRM.). Tratamentul consta in imobilizarea gipsata timp de 6 saptamani, cu aproximatie, si in antibioterapie urmata timp de 3 luni in caz de germene obisnuit, timp de 12 pana la 18 luni in caz de tuberculoza. Poate subzista o redoare rahidiana la nivelul discului vertebral infectat.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Spondilolistezis: Alunecare inspre in fata a unei vertebre in raport cu vertebra subiacenta, care afecteaza de cele mai multe ori vertebrele lombare inferioare, indeosebi cea de-a cincea vertebra lombara, care aluneca atunci in fata in raport cu sacrumul. Un spondilolistezis poate fi consecutiv unei spon-dilolize (ruptura intre corpul si arcul posterior al vertebrei), unei deteriorari treptate a vertebrei si a discului ei, unui traumatism sau unei infectii (morbul lui Pott). Atingerea este adesea latenta, descoperita intamplator la radiografie. In anumite conditii, in particular in pozitia in picioare timp indelungat, durerile lombare pot aparea si pot deveni treptat permanente. Ele pot, de asemenea, sa fie insotite de o sciatica provocata de intinderea radacinilor nervoase lombare. Atunci cand spondiloiistezisul nu antreneaza nici o durere, nu se apeleaza, de regula, la nici o terapeutica. In alte cazuri, tratamentul Iui implica odihna la pat, asociata cu luarea de analgezice si de antiinflamatoare. In afara crizelor acute de lombosciatica, se prescrie o gimnastica de reeducare vertebrala si purtatul unui lombostat. Atunci cand acest tratament se dovedeste ineficace, se poate recurge la o artrodeza a rachisului lombar, interventia chirurgicala constand in solidarizarea vertebrei deplasate atat de vertebra supraiacenta cat si de cea subiacenta.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S