STACKER: Produs soft al firmei Stac Electronics care face compactarea datelor in timp real, marind considerabil capacitatea discului fix.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stafilococ: Gen bacterian constituit din coci Gram pozitivi grupati in ingramadiri, ale carui numeroase specii sunt comensale (traiesc pe o gazda fara a o vatama), pe piele si pe mucoasele omului si animalelor. Unele specii de stafilococ sunt totusi susceptibile sa provoace boli omului, cea mai virulenta specie fiind Staphylococcus aureus sau stafilococul auriu. Aceasta bacterie este capabila sa secrete diferite toxine (hemolizine, leucocidina. toxine epidermolitice, enterotoxine, toxina sindromului de soc toxic sau TSST-1) si enzime (coagulaza, fibrinolizina, hialuronidaza), care antreneaza leziuni supurative si necro-tice, precum si diferite boli denumite stafilococii si stafilococemii. Printre numeroasele specii de stafilococ, cele grupate sub denumirea de stafilococi coagulazo-negativi (deoarece nu secreta coagulaza), Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus hominis si Staphylococcus saprophyticus (aflate la originea, mai ales, a infectiilor urinare joase la femei) sunt cel mai des responsabile de boli. Acesti stafilococi, a caror virulenta pentru om este mult mai mica decat cea a stafilococului auriu, se comporta adesea ca bacterii oportuniste (septicemii pe material strain, indeosebi pe un cateter).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stafilococia nesupurativa: Este o infectie cu stafilococ in cursul careia germenele nu actioneaza direct, ci prin intermediul unei toxine pe care o secreta.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stafilococia supurativa: Este o infectie cu stafilococ care antreneaza formarea unei colectii purulente. Pot fi atinse diferite tesuturi, mai ales pielea si mucoasele. Infectia ia, in functie de tesut, denumiri diferite: impetigo (placa cutanata infectata), panaritiu (infectie a unui deget), onixis (infectia unei unghii), foliculita (infectia bazei unui fir de par), furuncul (foliculita profunda severa), ulcior (infectie a pleoapei). Aceste infectii sunt frecvente. In absenta tratamentului, infectia se poate intinde la tesuturile invecinate (flegmon), in tesuturile subcutanate (infectie a tesuturilor subcutanate, ori celulita in sensul medical al termenului), in sange (septicemie). Aceste infectii pot deveni cronice; mai sunt posibile recidive multiple, indeosebi pentru furuncule (furunculoza), ceea ce face necesar sa fie cautata o deficienta a mijloacelor de aparare imunitara si, indeosebi, un diabet zaharat prost echilibrat. Stafiiocociile cutanate nu necesita adesea decat simple aplicatii de antiseptice. Formele grave sunt tratate cu antibioterapie pe cale generala; unele abcese necesita o interventie chirurgicala (chiuretajul unui panaritiu, de exemplu). Prevenirea unor astfel de infectii consta in dezinfectarea si eradicarea depozitului microbian si in antibioterapia preventiva inaintea oricarei interventii chirurgicale.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S