Suditi: Locuitori din Principatele Romane aflati sub protectia unei puteri straine si avand prin aceasta dreptul la o jurisdictie speciala, la anumite privilegii fiscale etc.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Suferinta fetala: Diminuare a oxigenarii si alimentarii fatului in timpul sarcinii sau al nasterii. Suferinta fetala poate fi cronica sau acuta. Suferinta fetala cronica se traduce, in cursul sarcinii, printr-o incetinire a cresterii fatului, putand duce la o intarziere a cresterii intrauterine. Ea este cauzata de un defect calitativ al aporturilor nutritionale, ale carui cauze sunt diverse: boala cardiovasculara sau hipertensiune arteriala a mamei, toxemie gravidica, leziuni ale placentei. O intarziere a cresterii se depisteaza, incepand din luna a 4-a de sarcina, prin masurarea inaltimii uterine si prin masurarea ecografica a anumitor parametri ai fatului. O suferinta fetala importanta obliga uneori la intreruperea sarcinii pentru a salva copilul, atunci cand acesta este viabil. Suferinta fetala acuta se observa de cele mai multe ori in momentul nasterii. Cauzele sale sunt multiple: compresia cordonului, dezlipirea placentei cu constituirea unui hematom retroplacentar, contractii uterine prea apropiate. O suferinta fetala acuta se traduce printr-o modificare a zgomotelor inimii fatului, inregistrate prin monitorizare. Ritmul cardiac se incetineste si poate cobori pana la 60 batai pe minut. Aceste incetiniri se produc in acelasi timp cu contractiile uterine, ori chiar imediat dupa ele. Uneori, lichidul amniotic se coloreaza in verde, fatul eliminand prea devreme meconiul, substanta continuta in intestinul sau. Daca masurarea pH-ului sangvin, facuta in uter, cu ajutorul unei mici incizii practicate in craniul fatului pe cale vaginala, indica o acidoza (pH mai mic de 7, 2), suferinta fetala este confirmata. Privarea de oxigen (anoxia), careia ii este supus fatul, poate avea consecinte grave asupra functionarii cerebrale si justifica accelerarea nasterii, uneori prin utilizarea forcepsului la sfasitul travaliului sau prin recurgerea la o cezariana daca nasterea pe cale naturala urmeaza sa fie prea indelungata.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Suflatul nasului: Evacuare a mucozitatilor din nas printr-o expiratie fortata, cu gura inchisa. In cursul rinofaringitelor sugarilor si copiilor mici care inca nu stiu sa-si sufle nasul, parintii spala fosele nazale lasand sa curga ser fiziolog in nas sau aspirand secretiile cu ajutorul unui mic aparat special.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Suflu: Zgomot auzit la auscultatie, asemanand cu sunetul pe care il produce aerul care iese dintr-un burduf. Un suflu este produs prin accelerarea sau prin incetinirea brusca a circulatiei unui fluid. Diferitele sufluri, audibile la auscultarea diferitelor parti ale corpului, sunt semne carateristice ale unor patologii. Suflurile cardiace, denumite in mod obisnuit "suflurile inimii", sunt percepute in aria de auscultare a inimii; ele semnaleaza de cele mai multe ori o anomalie a valvulelor, o comunicatie intre cele doua auricule sau intre cele doua ventricule, ori persistenta canalului arterial (canal care, la fat, permite sangelui sa se intoarca in aorta fara a mai trece prin plamani). Dupa descoperirea unui suflu cardiac, este adesea necesar un examen ecografic pentru a preciza diagnosticul. La adolescent, mai des atunci cand este slab, longilin si sportiv, auscultatia evidentiaza uneori un suflu sistolic discret, localizat si variabil, care nu corespunde asa cum o confirma ecocardiografia nici unei anomalii organice: acest suflu se numeste functional sau inocent. Suflul tubar este perceput in cursul auscultatiei toracelui la stetoscop; el semnaleaza o boala a plamanilor (pneumonie, de exemplu). Suflul vascular este perceput la auscultatia unei artere. El indica o ingustare (stenoza), prin placi de aterom (depuneri grasoase).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S